Budite oprezni 8. juna u BiH! Britanci izdali upozorenje za određena mesta u Mostaru

Protesti su usmereni protiv događaja koji se organizuje na gradskom stadionu, odnosno koncerta podrške haškim zatvorenicima u Hagu, kako se navodi u saopštenju

Britanska vlada je izdala upozorenje svojim građanima u BiH zbog koncerta podrške haškim osuđenicima u Mostaru.

Deca u Republici Srpskoj neće učiti o "opsadi Sarajeva" i "genocidu u Srebrenici"

Vlada Velike Britanije upozorila je svoje građane u BiH, kao i one koji planiraju da posete tu zemlju, da budu oprezni 8. juna kada je najavljen koncert podrške haškim osuđenicima u Mostaru.

Na zvaničnoj veb stranici vlade u Londonu ažurirane su informacije koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, pa je u delu koji se bavi političkom situacijom navedeno da se 8. juna očekuju protesti na nekoliko mesta u Mostaru.

Kako piše, protesti su usmereni protiv događaja koji se organizuje na gradskom stadionu, odnosno koncerta podrške haškim zatvorenicima u Hagu.

- Treba biti oprezan, posebno u blizini protesta, kao i na stadionu - navedeno je u obaveštenju.

Inače, politički direktori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (Peace Implementation Council - PIC) ove sedmice osudili su skup podrške haškim osuđenicima.

Politički direktori su naglasili da sve institucije u Bosni i Hercegovini, uključujući političke, verske i organizacije civilnog društva, treba da deluju u pravcu promovisanja pomirenja, međusobnog razumevanja i tolerancije te izbegavaju događaje, aktivnosti i retoriku koja produbljuje podele, što uključuje i glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca, istorijski revizionizam i provokativnu upotrebu simbola.

Njihov stav je da ne treba praviti nikakve poteze koji za posledicu imaju produbljivanje podela i podizanje tenzija, ni u Mostaru niti bilo gde drugde.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a čvrsto su uvereni da oni koji podržavaju skupove čiji je cilj podrška optuženim i osuđenim ratnim zločincima, ne deluju u skladu s evropskim vrednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklarisanim težnjama ka članstvu u Evropskoj uniji i učešću u demokratskim procesima.

(Telegraf.rs/ Tanjug)