Šamar od dečka nije nasilje već pažnja: Šokantno priznanje srednjoškolki koje smatraju da je to LJUBAV

Tinejdžerke smatraju da je normalna stvar ako njihov partner ima potpunu kontrolu nad njima

Iako mladi veruju u ljubav, oni ne mogu da prepoznaju nasilje u vezi. Za devojke šamar koji joj "zalepi" dečko ili je počupa za kosu predstavlja pažnju, a ne nasilje.

Ženi kojoj je izrečena mera zbog nasilja, produžena zabrana: Mužu ne sme da prilazi 30 dana

Osim toga, srednjoškolke na zapadu Makedonije smatraju da je normalna stvar ako njihov stariji partner ima kontrolu nad njima, proverava poruke u njihovom telefonu, kontakte na Fejsbuku i drugim socijalnim mrežama, kada proverava kad, gde i sa kim izlaze.

Do ovih zapanjujući rezultata došle su nevladine organizacije Omladinski savet iz Ohrida, AMOS iz Bitolja i Fokus iz Resena, koji su vršili ispitivanje javnog mnenja vezano za ljubavnu vezu, seksualnost i seksualno ponašanje.

Ovim istraživanjem nazvanim “Ljubavni recepti” bilo je obuhvaćeno 1.200 mladih u ova tri grada.

- Mladi znaju šta znači pojam nasilje i koji su oblici nasilja, ali ne znaju da ga prepoznaju u ljubavnoj vezi, niti znaju kako da se zaštite i šta treba da naprave. Zato za njih šamar nije nasilje, već normalna stvar. Za njih je normalno i to ako u kafiću dečko naručuje piće i jelo koje on voli, a one nemaju pravo na izbor. Smatraju da je to sve iz ljubavi. To su mladi koji u javnosti žele da se pokažu da su u slobodnoj vezi, a nažalost puni su predrasuda i stereotipa - objašnjava Dimče Kanevče, rukovodilac projekta.

Istraživanje je pokazalo da su neke devojke prve seksualne kontakte imale sa svega 12 godina starosti, i to najčešće sa starijim partnerima, a o seksu se informišu samo preko interneta.

- One govore da su dobro upoznate o seksu i seksualno prenosivim bolestima. Primetno je, međutim, da one ne traže edukativne sadržaje, ne čitaju literaturu, nemaju kontakte sa stručnim licima, već to traže isključivo na internetu, a to su najčešće one zabranjene stranice - kaže Kanevče.

Učesnici projekta “Ljubavni recepti” održali su marš duž Širokog sokaka, glavne ulice u Bitolju, protiv nasilja nad devojkama.

(D.J)