Tinejdžeri tri dana proveli u jezivim katakombama sa lobanjama i kostima: Kada su ih pronašli, odmah su ih odvezli u bolnicu

Izgubiti se unutra baš i nije najpametnija ideja, a upravo to je uspelo dvojici tinejdžera

Pariske katakombe jedna su od najpoznatijih turističkih atrakcija glavnog grada Francuske. Ali, za posetioce je otvoren tek manji deo hodnika smeštenih 20 metara ispod zemlje i dugačkih oko 1,7 kilometara.

ŠANSONA ZBOG KOJE SE NEKADA VOLELA FRANCUSKA: Suština zemlje u jednoj pesmi nikada nije bolje ispevana (VIDEO)

Izgubiti se unutra baš i nije najpametnija ideja, a upravo to je uspelo dvojici tinejdžera (16 i 17 godina). Nije poznato kako su se izgubili, a zna se da su u hodnicima Gradske kosturnice proveli puna tri dana okruženi milionima mrtvačkih glava.

U tim uskim i mračnim hodnicima temperatura se kreće oko 15 stepeni Celzijusovih pa ne čudi da je izgubljeni dvojac pronađen u stanju hipotermije, piše 24sata.hr. Pronašle su ih spasilačke ekipe uz pomoć psa tragača i odmah ih odvezle u bolnicu.

Nekadašnji podzemni kamenolomi sa kraja 18. veka vremenom su postali prepoznatljivi deo Pariza, a 300 kilometara kompleksne mreža starih tunela, kaveza i mrtvačkih lobanja nije u potpunosti otvoreno za javnost.

Do 18. veka pariska groblja su bila prenatrpana i jedan od većih gradskih problema bili su nepropisno sahranjeni leševi i otvoreni grobovi. Kad je 1780. godine, zbog dugog kišnog razdoblja, popustio zid "Groblje nevinih", truli leševi su dospeli na posede vlasnika kuća u blizini groblja i gradske vlasti su odlučile da ih premesti kosti iz zajedničkih grobnica u podzemne kamenolome.

(Telegraf.rs)