Turiste u Splitu terorišu perači prozora: Vlasti angažovale "pitbulove" da ih brane!

Angažovanje zaštitara bilo je nužno jer perači balansiraju na rubu zakona, znaju da ih policija ne može privesti

Zbog perača vetrobranskih stakala na automobilima, Lučka uprava Split angažovala je usluge zaštitarske firme "Pit Bull", potvrdio je upravnik Vice Mihanović.

Teška saobraćajna nesreća u Mostaru: Jedna osoba poginula, druga teže povređena

- Situacija je eskalirala prošle sezone kada je koncesionar Trajektna luka bio u problemima. Radnici su bili nezadovoljni situacijom u svojoj kompaniji, a to su iskoristili perači stakala koji zaskaču na vozila koja čekaju na ukrcaj za trajekte. Imali smo niz pritužbi. Ta pojava nije od juče, to su običaji koji se protežu decenijama unazad, no sada su došla druga vremena - kaže Mihanović.

On je napomenuo da su jedva odradili prošlu sezonu. Novi koncesionar inzistirao je na redu pa su odlučili da objave javni poziv i angažuju zaštitare za spoljne površine u luci, odnosno nekoga ko će se pozabaviti peračima stakala.

Angažovane su dve firme. "Sokol Marić" čuvaće carinski prostor, ribarsku luku i sam ulaz u gradsku luku,  a "Pit Bull" bi trebao da pokrije ostatak.

Mihanović je inače locirao dve grupe perača u gradskoj luci.

- Jedna je grupa na Gatu Svetog Petra odakle polaze trajekti za Hvar i Vis, a druga grupa pred trajektima za Šoltu i Supetar. Ta grupa bolje prolazi jer je promet frekventniji, trajekti češće plove za Brač, nego za druga ostrva. Obično se pojave oko 10 sati i ostanu do večeri. Njih petnaestak - kaže na Mihanović.

Kaže kako je angažovanje zaštitara bilo nužno jer perači balansiraju na rubu zakona, znaju da ih policija ne može privesti.

- Ovo je bila potreba jer nije primereno da putnici doživljavaju šokove kada ih zaskoče perači. Bilo je i problema s taksistima, rikšama i trokolicama, koji bi nagrnuli na vez za kruzere. Sada smo i to uredili, nacrtali smo im trake za parkiranje, pomažu i novoangažovani zaštitari, a dogodine ćemo razraditi primeren model koncesioniranja kako bi i to uredili - kazao je Mihanović, a prenosi Index.hr.

(Telegraf.rs)