Makedonija: Privedene 22 srpske državljanke, nezakonito radile kao igračice (VIDEO)

Devojke su nezakonito radile kao igračice i družbenice gostiju u četiri ugostiteljska objekta u zapadnoj Makedoniji

Policija je privela 46 devojaka, od kojih su 22 srpske državljanke, koje su nezakonito radile kao igračice i družbenice gostiju u Makedoniji. Privedene devojke radile su u četiri ugostiteljska objekta u zapadnoj Makedoniji, javili su danas makedonski mediji.

Devojke su odmah prebačene u Tranzitni centar za strance u Skoplju, koji je danas posetila ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska. Ona je rekla novinarima da su 39 devojaka strane državljanke, i to 22 srpske, devet bugarskih, četiri albanske i po jedna iz Crne Gore, Kosova i Italije, uzrasta od 18 do 24 godine. Kako je navela, kod nekih je utvrđeno da imaju zabranu ulaska u Makedoniju, što znači da nisu tu prvi put.

Policijska kontrola obuhvatila je lokale "Enerdži" u Tetovu, "Orijental as" u Žerovjanu, "Evropa" u Vaksincu i "Amsterdam" u Gostivaru, a kod devojaka je prilikom privođenja pronađen i veći iznos novca, čak i do nekoliko hiljada evra.

Jankuloska je predočila da je karakteristično da su u ovom slučaju devojke imale potpunu slobodu kretanja, budući da su imale svoje pasoše i redovno su mogle da izlaze u području gde su radile. Ona je kazala da je dosadašnja analiza pokazala da su devojke primale paušalni iznos, oko 40 evra za veče. Devojke su dobijale i naknadu za svaki ispijen koktel u iznosu od 30 odsto od cene koktela, koji je u lokalima koštao oko 1.000 denara, što iznosi oko 15 evra, uz dodatak u zavisnosti od toga koliki iznos bi dobile u napojnicama u toku večeri, koji su delile sa vlasnicima lokala.

- To je šema po kojoj je funkcionisao način rada, za koji u ovom trenutku imamo potvrđene dokaze i celokupnu dokumentovanu sliku kako se odvijala. Produžićemo sa istragom i nadzorom sa ciljem otkrivanja i eventualnih drugih aspekata nezakonitog odnošenja prema devojkama, odnosno njihovom angažmanu - izjavila je Jankuloska.

Ministarka je navela da su, budući da su devojke pronađene 27. jula kako rade bez radne dozvole, četiri ugostiteljska objekta zatvorena uz saglasnost inspekcijskih službi.

(Beta)