Elektronski recepti i dalje ne funkcionišu: 400 hiljada građana još uvek nema ni novu knjižicu!

Iz Ministarstva zdravlja rekli su da je neophodno da svim osiguranicima u Srbiji budu izdate zdravstvene kartice da bi se tako kompletan sistem zaokružio

Od obećanja da će najkasnije od početka juna biti uvedeni elektronski recepti za sada nema ništa. Svi oni koji bi tako zaboravili na čekanje na mesečno sledovanje lekova u domovima zdravlja, kao i na posetu lekara u te svrhe na čak šest meseci zato i dalje moraju da čekaju, piše Alo.

Ako u vašoj firmi niste dobili novu zdravstvenu knjižicu, evo kakva je procedura

Lekari opše medicine iz Srbije za ovaj list kažu da nemaju informacije kada bi elektronski recepti mogli da uđu u upotrebu. Kao razlog za kašnjenje napominju da nisu zadovoljeni svi uslovi da bi takvi recepti uopšte mogli da funkcionišu.

- I dalje nemaju svi građani Srbije elektronske zdravstvene kartice (čak 400.000 građana), koje su im neophodne za elektronske recepte, a ponegde ne radi najbolje ni Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), koji je takođe neophodan za elektronske recepte - siže je njihovih izjava.

Ni u Sekciji opšte medicine Srpskog lekarskog društva (SLD) ne znaju ništa određenije, niti ih je, kako navode, bilo ko od nadležnih obaveštavao šta se zbiva i zbog čega kasne elektronski recepti.

Iz Ministarstva zdravlja rekli su da je neophodno da svim osiguranicima u Srbiji budu izdate zdravstvene kartice da bi se tako kompletan sistem zaokružio, kao i da se apotekarske ustanove povežu sa RFZO i Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

(Telegraf.rs)