Novosađani u prilici da pomognu prevremeno rođenim i bolesnim bebama

Unicef uplatnice za pomoć neonatologiji stižu Novosađanima uz račune JKP Informatika

Građani Novog Sada moći će da novčanim donacijama pomognu rad neonatoloških jedinica intenzivne nege širom Srbije. Željeni iznos mogu da uplate preko uplatnica UNICEF-a koje će im ove nedelje stići uz mesečni junski račun za JKP „Informatika“.

- UNICEF u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, radi na promenama i poboljšanju uslova za prevremeno rođenu i bolesnu decu. Podržavamo odeljenja neonatologije da bi se stvorili što bolji uslovi za bebe i njihov razvoj podržao po principima savremene zdravstvene nege. Prevremeno rođena deca su posebno osetljiva. Potrebna im je dodatna podrška i specifična nega, koja mora da eliminiše sve stresne faktore iz okruženja,da uključi i roditelje i da im istovremeno pruži ono što je za njih najzdravije - majčino mleko - izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, specijalista za rani razvoj UNICEF-a u Srbiji.

Stanje određenih jedinica neonatološke intenzivne nege u Srbiji još uvek nije na optimalnom nivou. Sredstva prikupljena preko uplatnica JKP „Informatika“ iskoristiće se za nabavku opreme za kontakt deteta i majke „koža na kožu“, pumpi za izmlazanje majčinog mleka i stolica za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja. Nabaviće se i nedostajuća medicinska opremu i pomoćna sredstava za podsticajnu negu beba u jedinicama intenzivne nege koja će pomoći da se stvore uslovi u kojima će prevremeno rođeno dete osim medicinskog tretmana dobiti i podjednako važne razvojne podsticaje kao što su roditeljska pažnja, nežnost i toplina. Deo sredstava će biti uložen u edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti razvojne neonatalne nege.

Poseban značaj pomoći neonatologiji

Prevremeno rođenje je glavni uzrok smrti novorođenčadi i dece uzrasta do pete godine. U prvih 40 dana razvija se povezanost majke i deteta i zato je kontakt roditelja, posebno majke, sa detetom ključan i u uslovima prevremenog rođenja. Omogućavanjem ovog kontakta i razvojnom negom povećavaju se šanse za preživljavanje i oporavak prevremeno rođene dece i dece rođene sa teškoćama, sprečavaju se neuro-razvojna kašnjenja, ubrzava se rast i razvoj, skraćuje vreme hospitalizacije i smanjuje rizik od socio-emotivnih problema deteta u kasnijem životu.

UNICEF poziva Novosađane da nastave da neguju humanost i prepoznatljiv duh solidarnosti, i da kroz donacije učestvuju u stvaranju jednakih šansi za svako dete u našoj zemlji.

Inicijativu UNICEF-a  za podršku neonatologijama podržali su  Komercijalna banka, Banca Intesa, Eurobank EFG, Société Générale, Procredit banka, Hypo Alpe Adria banka, NLB banka, Srpska banka, Vojvođanska banka, UniCredit banka i Crédit Agricole. Ove banke su  ukinule proviziju na sve uplate donacija na račun UNICEF-a.

(Telegraf.rs/ PR)