TELEGRAF OTKRIVA MISTERIJU: Gde srpski Kinezi sahranjuju svoje mrtve!

Do sada je samo jedan "domaći" Kinez, koji je prešao u pravoslavlje jer se oženio Srpkinjom, sahranjen po srpskim običajima. Ostali završavaju u krematorijumu na Gradskom groblju Lešće

Kineza u Srbiji ima oko 70 hiljada, većinom se kreću u uskim krugovima rođaka i prijatelja, hrane kineskom hranom i oblače u sopstvenim radnjama. Počeli su da naseljavaju ove krajeve još pre 20 godina, a njihov broj se iz godine u godinu sve više povećava, na radost osiromašenih Srba željnih jeftine robe. Ono što, međutim, većina ljudi ne zna jeste gde se sahranjuju Kinezi koji kraj života dočekaju na privremenom radu u Srbiji?

Dosad je, naime, zabeležen samo jedan slučaj sahrane Kineza po tradicionalnim (srpskim) običajima, kako kažu u JKP "Pogrebne usluge".

- Procedura sahrane Kineza je jednaka onoj koja se odnosi na građane Srbije. Ipak, do sada je samo jedan Kinez, koji je prešao u pravoslavlje kad se oženio Srpkinjom, sahranjen po našim običajima, kažu u ovom preduzeću.

Srpski Kinezi tiho umiru, a još tiše se sahranjuju. Takav se utisak stiče jer o smrtnim slučajevima državljana Kine ne postoje informacije u medijima, nema čitulja po novinama, na oglasnim tablama... Naš sagovornik iz "Pogrebnih usluga" otkriva gde počiva većina Kineza koji preminu u Srbiji:

- Oni svoje mrtve kremiraju, uglavnom na Gradskom groblju Lešće. Pokušajte od njih da dobijete više informacija. Znam i to da urne sa pepelom nose u Kinu - ističe on.