JOSIPOVIĆ: Hrvatska treba da prizna srpske žrtve!

Hrvatski predsednik rekao na proslavi 17. godišnjice "Oluje" da treba pružiti ruku srpskom narodu i pokloniti se nastradalima

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je na proslavi 17. godišnjice "Oluje" da  treba pružiti ruku srpskom narodu, priznati njegove žrtve i pokloniti im se.  

Hrvatski državni vrh na ovogodišnjoj svečanosti Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 17. godišnjici vojno-policijske akcije "Oluja" nije pominjao haške osuđenike, ali su pomenute srpske žrtve i potreba da se one uvaže.

U toj akciji hrvatske vojske poginulo je i nestalo oko 2. 000, dok je oko 220.000 Srba proterano.

Josipović je rekao da su branioci u pravednom i odbrambenom ratu doneli pobedu i da im je na tome zahvalan.

- Hrvatska je pobedila u ratu i odbranila granice. Hrvatska mora da pobedi i  u miru, što znači savladati privredne teškoće, obezbediti ljudska prava, verske i manjinske slobode. Siguran sam da možemo pobediti recesiju i krizu i sve tendencije koje žele svrstati Hrvatsku van Evrope i njenih vrednosti - rekao je predsednik Hrvatske.

Premijer Zoran Milanović izjavio je da su građani Hrvatske bili zajedno kad je bilo najteže, kao i da je hrvatski put bio najteži, a cena ogromna.

- Ovaj praznik ne slavimo da bismo uživali u tuđoj nevolji i naslađivali se tuđim jadima kojih je bilo. Hrvatska je gospodar svoje sudbine i  više nema izgovora i traženja krivaca u Beogradu ili Pešti.  Rat je započeo jedan loš režim koji nije poznavao svoje granice. Svaki čovek i svaka država mora znati šta može i gde mu je granica, a oni to nisu znali. Hrvatske granice ćemo uvek braniti znajući gde su, kao što je to radila svaka hrvatska vlast od 1990. na ovamo- poručio je Milanović.

Vršilac dužnosti predsednika Sabora Josip Leko je rekao da je godišnjica "Oluje" jedan od najvećih datuma hrvatske istorije.

-Taj dan pripada hrvatskim braniocima kao su izneli najteži teret u nametnutom ratu. Želimo da izgradimo državu jednakih šansi za sve koji će u njoj živeti  - rekao je Leko.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac naglasila je da je pobeda izvojevana u "Oluji" bila kruna 900-godišnje čežnje za slobodnom Hrvatskom.

- Ako smo oprostili, a jesmo, ko nam može braniti veličati naše pobede u čemu nema M od mržnje ni R od revanšizma - rekla Josipa Rimac i dodala da "žale za nedužnim žrtvama i njihovim familijama".

(A. T. /  Tanjug )