ZA ŠAKU DOLARA: Klint Istvud za potpredsednika Amerike! (VIDEO)

U Americi se trenutno razbuktava rasprava o tome koga će republikanski kandidat za predsednika, Mit Romni, imenovati za svog potpredsedničkog kandidata: među glavnim kandidatima je i jedna holivudska legenda, proslavljeni glumac i reditelj

Kako se približava novembar i predsednički izbori u Americi, tako raste i tenzija između protivkandidata koji će se na njima suočiti i - ponovo, kao i svake četiri godine - podeliti najbogatiju i najmoćniju naciju sveta: Baraka Huseina Obame, trenutnog šefa Bele kuće iz redova demokrata, i Mita Romnija, multimilionera koji će predstavljati takozvanu konzervativnu Ameriku, odnosno republikance.

Međutim, premda se zna ko će, u slučaju ponovljene pobede Obame biti potpredsednik, još uvek nije poznato ko će to biti ako pobedi Romni, s obzirom da ovaj bivši guverner Masačusetsa još uvek nije imenovao svoju "desnu ruku".

Oko jednoga nema spora: najzanimljivije ime među kandidatima je nesumnjivo slavni holivudski glumac i reditelj, "Prljavi Hari" i "Džo" iz špageti-vesterna "Dobar, loš, zao" - Klint Istvud!

Reditelj filmova "Devojka od milion dolara", "Gran Torino", "Neoprošteno" i "Džej Edgara", Klint Istvud je poznat kao republikanac, iz čijih je redova bio gradonačelnik Karmela, malog ali bogatog mesta u Kaliforniji.

Međutim, on nije tipičan republikanac. Po pitanju abortusa je liberalan, podržava istopolne brakove i tvrdi je kritičar svih ratova koje je Amerika vodila u poslednjih 60 godina - od Koreje do Iraka. Šta više, on sam za sebe kaže da nije "ni desno ni levo, jer je isuviše individualan za tako nešto".

Valja, međutim, napomenuti da je popularni Klint već podržao Romnija, prisustvujući na njegovoj donatorskoj konferenciji pre nekoliko dana, kada je izjavio da je uveren da je Romni pravi čovek za Ameriku.

- Mislim da je ovo ideja vredna promišljanja. Radi se o obrazovanom čoveku koji se pokazao u javnoj službi - kaže Ana Navaro, strateg Republikanske partije.

Iako je ovo i dalje u domenu nagađanja, u trenutku u kome svako ima svoju želju i onoga koga bi voleo da vidi na travnjaku Bele kuće u slučaju povratka "desne" Amerike na čelo ove nacije, Istvud svakako deluje kao pravi pogodak - ako do tog "pucnja" dođe. A ako dođe, možemo da se nadamo da će dati sve od sebe da Amerika prestane sa svojim "odbrambenim" ratovima. Barem ako je verovati onome što priča u poslednjih 60 godina.

Pogledajte video prilog američkog CNN-a:

(M. B.)