SKANDALOZNO: Silovatelj u Srbiji može da dobije starateljstvo nad detetom žrtve!

- Zakon u Srbiji, kao što je slučaj, na primer, i u SAD, ne poznaje odredbe zabrane očinstva za počinioce silovanja. Jedini način da mu se oduzme pravo na dete je da se na sudskoj parnici dokaže da je osoba nepodoban roditelj i da na osnovu toga bude lišen roditeljskog prava - kaže advokat Mirjana Vagner

Zakon u Srbiji, kao i u SAD, ne zabranjuje osobama koje su počinile silovanje da zatraže utvrđivanje očinstva i starateljstvo nad detetom žrtve, saznaje Telegraf.

Psiholog Aleksandra Janković kaže za Telegraf da je činjenica po kojoj silovatelj u Srbiji može da zatraži očinstvo nad detetom žrtve primer sramote i licemernosti naših zakona.

- U takvim slučajevima ne vodi se računa o nepostojanju volje žrtve na polne radnje, a sama činjenica da je neko silovao ženu i da posle može da zatraži očinstvo nad detetom je primer licemernosti našeg zakona - kaže Janković.

Ona tvrdi da se u takvim slučajevima vidi nemarnost države za ljudska prava, jer dete odgajano u takvoj sredini ne može nikako da bude izvedeno na pravi put.

- Toliko od priče o ljudskim pravima, koja u ovakvim slučajevima pada u vodu. Dete iz takvog odnosa ne može biti dobro odgajano i izvedeno na pravi životni put - tvrdi ona.

Jankovićeva kaže da su slučajevi u kojima je silovatelj na kraju oženio žrtvu primer psihopatologije iz udžbenika.

- U Srbiji se vrlo često događa da je stav prema žrtvama silovanja pežorativan i umnogome zavisi od sredine. Zato se javljaju ovakvi paradoksalni slučajevi, jer žena od sramote pristaje na takav paradoks da živi sa silovateljem - objašnjava ona.