VELIKO OTKRIĆE: Ričard III sahranjen na gradskom parkingu?

Grob Ričarda III nalazi ispod jednog gradskog parkinga za koji veruju da je mesto na kome se nekada nalazila srednjovekovna crkva u kojoj je pre više od 500 godina sahranjen ovaj vladar

Stručnjaci sa Univerziteta Lester pretpostavljaju da se grob Ričarda III nalazi ispod jednog gradskog parkinga, za koji veruju da je mesto na kome se nekada nalazila srednjevekovna crkva u kojoj je pre više od 500 godina sahranjen ovaj vladar.

Ričard Treći, poslednji iz dinastije Plantageneta, vladao je Engleskom od 1483. do 1485. godine, kada je poražen u bici kod Bosvorta. Veruje se da je sahranjen u franjevačkoj crkvi.

List "Gardijan" navodi da se tačna lokacija crkve zaboravila tokom vremena, a pojavile su se i glasine da su kosti monarha bačene u obližnju reku posle zatvaranja crkve.

Stručnjaci se sada nadaju da će opovrgnuti ove glasine i otkriti crkvu i kraljeve ostatke, iako će im za to biti potrebno vreme.

Arheolog Ričard Bakli kaže da će njegov tim sa Univerziteta Lester raditi na utvrđivanju tačnog mesta crkve i kraljevog groba u njoj, ali je upozorio da će to potrajati.

Udruženje "Ričard III" takođe učestvuje u projektu.

- Potraga za Ričardovim grobom je samo jedan aspekt napora da se otkrije pravi Ričard III. Posle njegove smrti, njegova reputacija pretrpela je teške udarce od protivnika i njegovih naslednika - Tjudorovih. Izazov je u tome da se otkrije istina iza mita -  rekla je Filipa Langli iz Udruženja.

Ona kaže da je Ričard III "interesantna i harizmatična figura. Delom zbog toga što je vekovima bio ocrnjivan, a i zato što zauzima važno mesto u istoriji Engleske".

- Ovaj arheološki poduhvat predstavlja zlatnu priliku da saznamo nešto više o srednjevekovnom Lesteru kao i o grobu Ričarda III i - ukoliko budu pronađeni - da njegove kosti kako treba položimo u katedralu u Lesteru- dodala je Langli.

(I. D. / Tanjug)