MUDŽAHEDINI UBILI SRPKINJU (9): Tužilaštvo BiH već 20 godina neće da pohapsi odgovorne!

Majka, Rada Dragičević, ispričala je istražiocima da su joj u kuću, u kojoj je živela sa majkom, tetkom i dvoje maloletne dece, tog jutra - 28. decembra 1992 - upala trojica mudžahedina. Kćerku su odmah odvojili u susednu prostoriju, gde su je brutalno silovali, a potom ubili hicima iz vatrenog oružja. Radu su teško ranili hicima u stomak, a njen maloletni sin preživeo je sakriven ispod kreveta

Posmrtni ostaci jedne od prvih žrtava ratnih zločina mudžahedina u BiH, devojčice Mirjane Dragičević - koja je pre 20 godina prvo silovana, a potom ubijena - sahranjeni su danas na groblju na Sokocu kod Sarajeva.

Iz MUP-a Republike Srpske ukazuju da, uprkos dokazima, nijedan ratni zločin mudžahedina još nije procesuiran u Tužilaštvu BiH, a da vlasti BiH uglavnom deportuju mudžahedine u afro-azijske zemlje, iako su pojedini osumnjičeni za zločine.

Mirjana, koja je kad je ubijena u selu Donja Bioča decembra 1992. imala devet godina, bila je sahranjena u obližnjem Ilijašu, ali su na zahtev njene majke - koja je glavni svedok zločina - posmrtni ostaci danas prebačeni na Sokolac.

Majka, Rada Dragičević, ispričala je istražiocima da su joj u kuću, u kojoj je živela sa majkom, tetkom i dvoje maloletne dece, tog jutra - 28. decembra 1992 - upala trojica mudžahedina.  Kćerku su odmah odvojili u susednu prostoriju, gde su je brutalno silovali, a potom ubili hicima iz vatrenog oružja. Radu su teško ranili, hicima u stomak, a njen maloletni sin preživeo je sakriven ispod kreveta.

Prema podacima iz policijske prijave, koju je Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo podneo tužilaštvu 2005. godine, pripadnici 2. bataljona Sedme muslimanske brigade u zoru su upali u selo Donja Bioča u kojem su ubili troje civila, među kojima i devetogodišnju Mirjanu. Ubijeni su i Nikola Mićić i Lenka Skoko, a ranjene Milojka Draškić i Rada Dragičević.

ZLOČIN NIKADA NIJE PROCESUIRAN

Inspektor Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Simo Tuševljak potvrdio je da je CJB Istočno Sarajevo Tužilaštvu BiH pre sedam godina podneo izveštaj protiv 11 lica, koja se terete za krivično delo ratnog zločina u selu Donja Bioča, opština Ilijaš. Osmorica osumnjičenih terete se po komandnoj odgovornosti, dok se preostala trojica sumnjiče kao neposredni izvršioci krivičnog dela ratnog zločina.

-Reč je o jednom od prvih zločina mudžahedina u BiH. Ti zločini dešavali su se i oko Konjica, u srednjoj Bosni, u Vozućoj i svugde tamo gde su mudžahedini delovali, ali nikada nijedan nije procesuiran - kaže Tuševljak za Preš RS.

On upozorava na činjenicu da je Tužilaštvo BiH "ostajalo nemo" čak i kad su iz BiH deportovani ili su u fazi deportacije lica iz afro-azijskih zemalja koja se sumnjiče za ratne zločine.

- Ta lica su deportovana ili su u fazi deportacije uprkos upozorenjima MUP-a RS, koje je u više navrata pismeno obavestilo postupajućeg tužioca da je reč o licima koja se sumnjiče za krivično delo ratnog zločina -  ukazao je Tuševljak.

O stradanju porodice Dragičević, 2005. godine snimljen je i dokumentarni film "Mirjana".

- Užasno je to što Tužilaštvo BiH još uvek ništa nije preduzelo u ovom, kao i u brojnim drugim slučajevima ratnih zločina nad Srbima u Sarajevu i okolini. Reč je o čistoj opstrukciji Tužilaštva BiH, posebno kad je reč o slučajevima u kojima postoje preživeli svedoci, a mogu se utvrditi imena nalogodavaca i izvršilaca zločina -  rekla je predsednica Regionalne koordinacije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Mirjana Simanić.

(Tanjug)