SUD U STRAZBURU: Srbija da plati ratne dnevnice!

Presudom Međunarodnog suda za ljudska prava država će morati da isplati naknade ratnim rezervistima iz III armijske oblasti VJ koji su bili angažovani u borbenim dejstvima 1999. godine

Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu obavezao je državu Srbiju da ratnim rezervistima koji su bili angažovani u borbenim dejstvima 1999. godine isplati ratne dnevnice.

Pravdu pred Međunarodnim sudom u Strazburu posredstvom niškog advokata Srđana Aleksića zatražilo je 8.500 rezervista iz III armijske oblasti VJ, nakon višegodišnjih neuspešnih pokušaja da ratne dnevnice naplate preko domaćeg pravosuđa.

Ključna za ovakvu odluku bila je činjenica da je pre četiri godine ovakva naknada isplaćena borcima sa područja sedam opština juga Srbije, dok je ostalima to uskraćeno što je sud u Strazburu ocenio kao diskriminaciju.

Rodoljub Vuković, predsednik Izvršnog odbora Udruženja boraca rata 1999. godine, ističe da mu je žao što pravdu nije dobio u svojoj zemlji, već da je na stranu boraca stala ona država koja je tokom poslednjeg rata bila na protivničkoj strani.

- Godinama smo pokušavali da se dogovorimo sa državom oko isplate ratnih dnevnica. Na kraju nam je rečeno: "Palite, rušite, samospaljujte se, ali para nema". Stoga smo odlučili da idemo u Strazbur – objašnjava Vuković.