Pucano na konvoj EU na Kosovu, povređen jedan policajac, Vulin prekinuo posetu

Na konvoj Evropske unije u selu Varage pucano je iz automatskog oružja malog kalibra i tom prilikom je lakše povređen pripadnik kosovske policijske službe

Nepoznati napadači pucali su na konvoj Evropske unije u selu Varage u opštini Zubin Potok na Kosovu. Na konvoj je pucano iz automatskog oružja malog kalibra i tom prilikom je lakše povređen pripadnik kosovske policijske službe.

Incident se dogodio u 9:30 sati. Prilikom napada oštećana su i dva vozila koja su bila u pratnji konvoja.

Zamenik Regionalnog direktora KPS-a Ergin Medić rekao je Beti da je policajac povređen od polomljenog stakla, i dodao da je istraga tog slučaja u toku.

Direktor Vladine Kancelarija za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin prekinuo je danas posetu jugu Kosova, posle ovog incidenta. Vulin je istovremeno zakazao razgovor sa predsatvnicima Srba sa severa pokrajine u Kosovskoj Mitrovici.

- Sa zabrinutošću mogu da kažem da sam dobio informaciju da su nepoznata lica pucala u opštini Zubin Potok na vozilo Euleksa. Vlada Srbije najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, osuđuje svakog pojedinca i grupu koja misli da se nasiljem može bilo šta rešavati ili bilo šta uraditi - kazao je Vulin novinarima u Prizrenu.

Vulin je od međunarodne zajednice zatražio da najhitnije učini sve da se pronađu počinioci i, u ime države Srbije, ponudio svaku pomoć i asistenciju, kako bi se pronašli vinovnici tog događaja.

- Mi smatramo da je to provokacija, da se nije slučajno desilo baš u danu kada odlazi komanda dosadašnjeg Kfora sa Kosova, kao i da to ne sme da se desi, te ne sme proći nekažnjeno - podvukao je Vulin.

- To što nasilje, koje se često upotrebljava i sprovodi protiv pripadnika srpske zajednice, uglavnom ostaje nekažnjeno i bez ikakve osude, ne znači da ćemo tolerisati nasilje koje se sprovodi prema bilo kom drugom - poručio je Vulin.

On je istakao da Srbija očekuje od međunarodne zajednice da poveća svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji, a ne da ga smanjuje, i spremna je da učini sve da bi svaki predstavnik međunarodne zajednice bio zaštićen i siguran.