BRUKA: Samo političari korumpiraniji od lekara!

Tenderi zdravstvenih ustanova moraju da budu mnogo transparentniji, najavila je ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović

Povodom izveštaja o korupciji u zdravstvu, 73,6 odsto građana smatra da su samo političke stranke korumpiranije od zdravstvenih radnika, prenose iz Agencija za borbu protiv korupcije.

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović ističe da takva percepcija "malo premašuje realnost" i dodalje da su odgovarajuće službe u Ministarstvu već dobile svoje zadatke u skladu sa zakonom.

- Mislim da svi tenderi zdravstvenih ustanova, a njih ima zaista jako mnogo, treba da budu transparentni i kroz pripremu tenderske dokumentacije, a ne da budu unapred sračunati na uslove koje će određena firma da ispuni, da ne budu, da tako kažem, montirani - navodi ministarka zdravlja.

Ðukić Dejanović je kazala da je formirana i radna grupa koja će se baviti izradom zakona o zaštiti pacijenata koji je jedan od antikorupcijskih zakona.

- Treba da računamo na krajnji efekat, tačnije šta pacijent od toga dobija. Da ima veći stepen sigurnosti kad ulazi u zdravstvenu ustanovu, da će ga tamo dočekati profesionalnost i uhodan protokol pružanja zdravstvene ili preventivne usluge, a ne neko ko će očekivati da bude nagrađen mimo zakona - rekla je Ðukić Dejanović.

Govoreći o mogućnosti ulaska privatnih lekara u zdravstvenu zaštitu, ona ističe da su već pokrenuti mehanizmi i preporuke, dodajući da se ljudima u privatnom sektoru moraju dati isti uslovi u pogledu stručnih zehteva, prostora, kadrovskih, opreme, a onda ih uključiti u sistem i dati im mogućnost da budu u konkurentskim odnosima sa državnim.

(Telegraf.rs / Tanjug)