OPET TRAGEDIJA NA KOPAONIKU: Minera raznela NATO kasetna bomba!

Nesreća se dogodila u blizini vojne baze na Pančićevom vrhu, nedaleko od mesta gde su početkom avgusta nastradala dva podoficira Vojske Srbije. Eksplozija izazvala je požar blizini naftnih rezervoara

JOŠ JEDNA ŽRTVA NATO! Na Kopaoniku na lokaciji "Suvo rudište" se jutros oko 10.30 časova dogodila eksplozija kasetne bombe iz zemlje u kojoj je nastradao A. R. (49), radnik beogradske firme "PCI inženjering", koja je na tenderu dobila posao na razminiravanju terena na Kopaoniku, saznaje RTS iz izvora u MUP-u.

Nesreća se dogodila u blizini vojne baze na Pančićevom vrhu, gde su početkom avgusta prilikom akcije razminiravanja nastradala dva podoficira vojske Srbije.

- Jutros u 10.25 jedan deminer koji je radio na oko 50 metara od vojnog objekta je detetektovao signal koji je ukazivao da se radi o kasetnoj bombi i krenuo sa njenim otkopavanjem iz zemlje - rekao je Tanjugu direktor Centra za razminiravanje Petar Mihajlović.

On je naveo da je "najverovatnije u toku otkopavanja došlo do detonacije u kojoj je on smrtno stradao", dodavši da je deminer bio civil i da je od posledica detonacije došlo do požara na toj lokaciji.

Mihajlović je naveo da su radovi na razminiravanju tog terena počeli juče a da je Centar na terenu izvršio pregled opreme i ljudi i obavio njihovo uvođenje u posao.

- Posao je dobilo preduzeće "PMC inžinjering" koje je angažovalo vrlo iskusne deminere i najsvremeniju opremu za detekciju za pronalaženje kasetne municije i za zaštitu - rekao je Mihajlović.

Identifikacija tela poginulog radnika je u toku, a kako RTS nezvanično saznaje, reč je o muškarcu starom 49 godina.

Radi se o radniku za sada nepoznate firme koji je obučen za razminiravanje.

Kako saznajemo eksplozija kasetne bombe izazvala je požar na površini od 20 ari, u blizini naftnih rezervoara. Gašenje požara otežano zbog straha od novih eksplozija, očekuje se pomoć iz vazduha.

Prema rečima Radosava Novčića, rukovodioca čuvarske službe u Nacionalnom parku Kopaonik, oko 14.30 čule su se još 2-3 detonacije koje su najverovatnije prouzrokavane vatrom.

Jak vetar na Pančićevom vrhu otežava akciju gašenja požara u koju su  uključeni vatrogasci sa Kopaonika, iz Raške i Brusa. Vatrogasci strahuju da bi, usled požara, mogla da eksplodira još neka od zaostalih kasetnih bombi.

Zahvaljujući dejstvu dva helikoptera i ruskog aviona "berijev" koji su doleteli iz Niša, nakon šest preleta, zaustavljeno je širenje požara ka Pančićevom vrhu i naftnim rezervoarima.

Na mesto nesreće krenule su specijalizovane ekipe kriminalističke policije Policijske uprave u Kruševcu i istražni organi Višeg suda u tom gradu.

(D. Z. / izvor: RTS)