RAT ZBOG FILMA: Gnevni islamisti napali američke ambasade u 6 zemalja (VIDEO)

"O Alahov glasniče... O Muhamede", klicali su demonstranti koji su upali u kompleks američke ambasade u Jemenu protestujući zbog filma "Nevinost muslimana" za koji smatraju da vređa islam. Demonstranti su protestovali i u Egiptu, Iraku, Bangladešu i Izraelu

Stotine jemenskih demonstranata upalo je danas u kompleks ambasade SAD u Sani, protestujući zbog filma "Nevinost muslimana" za koji smatraju da vređa islam, javljaju zapadne novinske agencije. Tokom nereda, jedna osoba je izgubila život a pet je ranjeno.

Islamisti u Kairu su takođe napali američku ambasadu gde je policija morala da uzvrati suzavcem. U ovim neredima je ukupno 16 osoba povređeno.

"Antiamerički talas nasilja" širi se i u Iraku, Bangladešu, Iranu i Izraelu gde demonstranti takođe protestuju ispred američkih ambasada uz intervenciju policije.

Agencija Rojters prenosi izjave očevidaca da obezbeđenje u Jemenu pokušava da demonstrante zadrži ispaljivanjem metaka u vazduh,  dok Frans pres u međuvremenu javlja da su snage bezbednosti uspele da potisnu gnevne demonstrante izvan ograde ambasade.

Pogledajte izveštaj o neredima u Jemenu:

Prethodno je britanska novinska agencija prenela da su demonstranti polupali prozore na punktovima obezbeđenja izvan zgrade ambasade pre nego što su provalili kroz glavnu kapiju i dobro utvrđenu zgradu na istoku glavnog grada Jemena.

Nema izveštaja o mogućim žrtvama ni na jednoj strani, navodi Rojters, dodajući da za sada nema dovoljno detalja o tom događaju.

Asošijeted pres naveo je da su demonstranti ušli u kompleks ambasade, ali da nisu ušli u zgradu.