BRUKA U "DELEZU": Isto ulje, a razlika u ceni 230 dinara!

U "Delezu" bez odgovora na pitanje otkud tolika razlika u ceni za jedan isti proizvod u "Tempu" i u "Maksiju", i kolika je njihova trgovačka marža

Divljanje marži već čitavu deceniju (ako ne i više) pogađa građana Republike Srbije i njihove sve tanje novčanike, ali ih uvek ostavlja u nedoumici kolike su one zapravo i koliko trgovci zarađuju na pojedinim proizvodima. Pošto potrošači nemaju jasan pregled "stvarnih" cena, onih kakve bi mogle da budu kada bi Srbija bila uređena zemlja, ostaje im da ih upoređuju od radnje do radnje i da odokativno procenjuju razmere, možemo slobodno reći, eksploatacije kućnih budžeta.

Ali, sada smo u prilici da vam damo jedan konkretan primer.

Ukoliko krenete u "Maksi" da kupite ulje od grožđa proizvođača "Olitalija", budite spremni na to da za litar izdvojite 709 dinara. Ukoliko isto to ulje kupujete na akciji u "Tempu", biće vam potrebno 479 dinara, celih 230 dinara manje nego u "Maksiju". Za one koji ne znaju, "Maksi" i "Tempo" su prodavnice istog trgovačkopg lanca, belgijskog "Deleza"!

Za 142 dinara je razlika između cene hladno ceđenog maslinovog ulja istog proizvođača, koje ćete u "Maksiju" platiti 970, a u "Tempu" 828 dinara.

Otkud ovolika razlika u ceni jednog proizvoda u istom trgovinskom lancu? Kolika je zapravo trgovačka marža, tačnije, koliko "Delez" zarađuje na jednom litru pomenutog ulja?