UMRO OTAC EVROKOMUNIZMA: Preminuo je Santjago Kariljo, socijalista koji je klicao kralju

Slično ideji kojoj je posvetio čitav svoj život, tiho je 18. septembra preminuo jedan od najznačajnijih igrača Španskog građankog rata, i veliki reformator komunizma u Zapadnoj Evropi nakon sovjetske okupacije Čehoslovačke

U 97. godini u Madridu, tiho i daleko od fotografskih bliceva, baš kao i ideja kojoj se posvetio od najranijih dana svesti, ugasio se 18. septembra život legendarnog i kontroverznog španskog reformisanog komuniste Santjaga Karilja, piše danas zagrebački "Jutarnji list".

Mnoge je iznenadila ta vest, nemarno pretpostavljajući da je već odavno nestao u prašini koja se slegla na jadnim i tužnim ostacima Berlinskog zida.

Kariljo je jedan od onih koji su obeležili 20. stoleće kome je bio saučesnik, svedok i moderator. U veliki svet političke borbe, kao sin predanog socijaliste, ulazi već sa 13 godina kada piše članke za glasilo "El Socialista".

U haotičnim vremenima španske nesigurnosti 1933. vođa je socijalističke mladeži. Kao pravi borbeni levičar, odradio je i zatvor nakon koga, u osvit zlokobnog građanskog rata, odlazi u komunističku Meku - Moskvu, gde se sreo i sa samim Staljinom.

U građanskom ratu Kariljo je već smerni komunista, a zbog ideološkog sukoba odreći će se i oca. Stari Venceslao ušao je u madridsku huntu “petokolonaškog” pukovnika kasada, zbog čega besni Santjago prekida u otvorenom pismu sve veze sa svojim roditeljem. Karilja će kasnije optuživati da je odgovoran za likvidacije hiljada protivnika u Madridu koji su bili na drugoj strani barikada.