TALAS POSKUPLJENJA: Od oktobra rast cena hrane, cigareta, grejanja i goriva

Realna potrošačka korpa za prosečnu porodicu iznosi 110.000 dinara, a kupovna moć je za 30 procenata manja nego lane, pa će poskupljenje hrane potrošače dovesti na rub egzistencije, tvrde predstavnici organizacija za zaštitu potrošača

Oktobarska poskupljenja hrane, cigareta, sredstava za ličnu i kućnu higijenu, grejanja i naftnih derivata, dodatno će oslabiti kupovnu moć građana i urušiti ionako nizak životni standard, tvrde predstavnici organizacija za zaštitu potrošača.

Mleko i mlečni proizvodi od narednog meseca poskupeće između dva i četiri odsto, sveže meso tri odsto i više, mesne prerađevine pet odsto koliko će "skočiti" cena šećara, a ulje će poskupeti između devet i 16 odsto.

Slatkiši i slane grickalice biće skuplji od tri do čak 40 procenata, margarini i majonezi do 10 odsto za koliko će poskupeti i zamrznuta riba iz uvoza, a zamrznuto voće oko 30 odsto.

Cigarete će poskupeti za 20 dinara po paklici, bezalkoholna pića 4,5 odsto, kućna hemija i sredstva za ličnu higijenu od 1,5 do pet odsto.

Pored hrane, oktobar će najverovatnije doneti i nove cene grejanja u većini gradova u Srbiji između 10 i 20 procenata zbog poskupljenja energenata, dok će javni gradski prevoz u Beogradu poskupeti za 20 procenata.

Predstavnici naftnih kompanija najavili su povećanje maloprodajnih cena naftnih derivata na tržištu u Srbiji zbog povećanja akciza na dizel goriva i tečni naftni gas i poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva procenta.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida istakla je da realna potrošačka korpa za prosečnu porodicu u Srbiji iznosi 110.000 dinara, a kupovna moć za 30 procenata manja je nego lane pa će svakodnevno poskupljenje hrane potrošače dovesti na rub egzistencije.

- Svakodnevno poskupljenje hrane dodatno će smanjiti potrošnju osnovnih životnih namirnica i dovesti potrošača na nivo pukog preživljavanja. U uslovima krize, potrošači kupuju samo što je neophodno, ali sada se i tu bira -  kazala je ona.

(I. M. / Izvor: Tanjug)