KACIN O NOVINAMA U SRBIJI: Znam kojih osam medija moram otvoriti da bih video šta misli koja stranka u Srbiji

- To je u Srbiji rak-rana jer, za mene koji pratim to pre svega preko medija, znam kojih osam medija moram otvoriti da bih video šta misli koja stranka i šta su njihovi prioriteti - rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da bez hrabrog, odgovornog i borbenog novinarstva nema ni demokratije ni nezavisnog pravosuđa.

- To je u Srbiji rak-rana jer, za mene koji pratim to pre svega preko medija, znam kojih osam medija moram otvoriti da bih video šta misli koja stranka i šta su njihovi prioriteti - rekao je Kacin, ne precizirajući koji su to mediji.

Prema njegovim rečima, to nije evropski pristup, već samo sukob između sadašnjih i bivših vlasti. Kacin je, takođe, ocenio da je u Srbiji korupcija sistemska i da "zloupotrebe postoje na različitim nivoima, ali najveći problemi su u tužilaštvu".

- Tužilac je taj koji pokreće postupak, koji odlučuje o hapšenju, zadržavanju, pritvoru i tu treba jasno reći da kada govorimo o članu 359 Krivičnog zakona o zloupotrebi položaja, taj član se često zloupotrebljavao i još se zloupotrebljava, pre svega od strane tužioca - dodao je Kacin.

Govoreći o spornim privatizacijama u Srbiji, Kacin je, u pauzi Šestog interparlamentarnog sastanka EU-Srbija, rekao da sve te slučajeve treba ispitati, ali uz pretpostavku nevinosti.

- Ako nečega ima, to treba isterati do kraja, ali ako nema ničega, onda treba rehabilitovati osumnjičenog - rekao je on, i dodao da skandaliziranje, diskriminacija i diskvalifikacija pojedinaca zbog nekih političkih iili konkurencijskih razloga ne vodi ničemu.

(M. S. / Tanjug)