RAT I MIR: Kina optužila Japan za krađu ostrva - Japanci spasli kinesku posadu od požara

Japansku vladu zbog kupovine ostrva Kina je strogo osudila, što je prouzrokovalo antijapanske proteste širom Kine i navelo Peking da obuzda međusobnu trgovinu i turizam. Kasnije danas, japanska obalska straža spasla je desetak članova kineske posade čiji je brod zahvatio požar

Američka državna sekretarka Hilari Klinton zatražila je od Kine i Japana da "hladne glave" rešavaju spor oko ostrva u Istočnom kineskom moru, ali samo nekoliko sati kasnije kineske i japanske diplomate razmenile su salve u Generalnoj skupštini UN.

Klintonova se srela sa šefom kineske diplomatije Jang Ðiećijem na marginama ovonedeljnog zasedanja Generalne skupštine UN i rekla mu da je važno da prikoče svađe oko spornih ostrva zbog kojih su pogoršani odnosi dve najveće ekonomije u Aziji, rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Nenaseljena ostrva u čijim vodama se veruje da ima značajnih nalazišta nafte i gasa uzrok su pojačanih tenzija poslednje dve nedelje nakon što ih je japanska vlada kupila od privatnog japanskog vlasnika. Japan kontroliše ostrva Senkaku, u Kini poznata kao Diaoju, od 1895.

- Verujemo da Japan i Kina imaju sredstva, odmerenost i sposobnost da o tome direktno razgovaraju i smanje napetost, što je i poruka za obe strane - rekao je američki predstavnik, a preneo Rojters.

Kineski ministar Jang je, međutim, iskoristio deo svog godišnjeg obraćanja Generalnoj skupštini da ponovi stav Pekinga da sporna ostrva pripadaju Kini od davnih vremena i da ih je 1895. zauzeo Japan posle poraza dinastije Čing u ratu.