PRAVDA! Izdat nalog za hapšenje generala koji je uhapsio Če Gevaru (FOTO) (VIDEO)

Bolivijski sud izdao je nalog za hapšenje generala u penziji Garija Prada Salmona, poznatog po tome što je pre 45 godina uhapsio čuvenog revolucionara Če Gevaru. Salmon je uhapsio poznatog gerilca 1967. godine nakon čega je Gevara ubrzo pogubljen

Sud u Boliviji izdao je nalog za hapšenje generala u penziji Garija Prada Salmona, koji je osumnjičen za povezanost sa bandom plaćenika optuženom za pokušaj izazivanja građanskog rata, a poznat je po tome što je pre 45 godina uhapsio čuvenog revolucionara Ernesta Če Gevaru.

Sud je optužio bivšeg generala (73) da je povezan sa raskrinkanom grupom bolivijsko-hrvatsko-mađarskog plaćenika Eduarda Rose Floresa, a izdao je nalog za njegovo hapšenje pošto se on nije pojavio na ročištu suda u Tarihi, prenela je belgijska agencija Belga.

Vlada Eva Moralesa optužila je međunarodnu plaćeničku grupu za pokušaj izazivanja građanskog rata sa ciljem da se izdejstvuje otcepljenje bogatog regiona Santa Kruz, a grupa je raskrinkana u aprilu 2009. godine, kada je vođa Flores ubijen u policijskoj akciji.

U maju 2010. godine, Salmonu je već određen kućni pritvor u sklopu te afere, u kojoj je osumnjičeno 39 osoba, od kojih se najmanje desetak već nalaze iza rešetaka, dok je on tu odluku osudio kao "izmišljotinu u političke svrhe".

Bivši general je poznat po tome što je 1967. godine uhapsio Če Gevaru u trenutku kada je on pokušavao da i u Boliviji pokrene revoluciju, posle čega je čuveni kubansko-argentinski gerilac pogubljen u oktobru iste godine.

(I. D. /Tanjug)