OVE ZIME: Najjeftinije grejanje na TA peć

Ukoliko se peć akumulira isključivo u jeftinoj tarifi, za stan od 60 kvadrata potrošiće se svega 42.000 dinara za šest meseci

Ove zime će se opet najjeftinije grejati oni koji koriste TA peći, procenila je Agencije za energetiku. Oni tvrde da će domaćinstva koja TA peći pune isključivo u jeftinoj tarifi za stan od 60 kvadrata potrošiti svega 42.000 dinara za šest meseci. Ali, to važi samo ako peći ne punite tokom dana po skupljoj tarifi.

- Dopunjavanje dve peći snage tri kilovata, samo dva sata tokom dana, troškove grejanja će uvećati za oko 44 odsto, odnosno na 60.400 dinara - upozorili su u Agenciji.

Ipak, ova matematika ne važi za grejanje na grejalice i kotlove za etažno grejanje, koje će za sezonu koštati oko 125.000 dinara.

Podsetimo, Vlada Srbije odredila je nove maksimalne i minimalne cene centralnog grejanja. Najnižu maksimalnu cenu imaće oni građani čije toplane koriste ugalj, a ona će biti 82,45 dinara po kvadratu, dok će najvišu maksimalnu cenu od 113,35 dinara po kvadratu imati toplane u kojima se koristi samo mazut.

Ministarka za regionalni razvoj Verica Kalanović tvrdi da u Srbiji postoje velike razlike u cenama grejanja, zbog čega je Vlada odlučila da uvede nove maksimalne i minimalne cene, koje će važiti do kraja grejne sezone.

- Za grejanje stanova imamo raspon cena od 14,43 dinara po kvadratu u Malom Zvorniku do 180 dinara u Odžacima, a poslovnog prostora od 58,12 dinara u Obrenovcu do 536 dinara u Prijepolju - rekla je Kalanovićeva.

Nova uredba Vlada propisuje različite cene u zavisnosti od toga da li toplane koriste gas, ugalj, mazut ili biomasu. Tako će najviša cena kod toplana na ugalj biti 82,45, na gas 91,07 dinara, biomasu 103,5 dinara, a mazut čak 113,35 dinara. Inače, trenutna prosečna cena grejanja iznosi 80,56 dinara za domaćinstva i 202,76 dinara po kvadratu za privredu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da bi u naredne dve do 2,5 godine toplane mogle da krenu u naplatu toplotne energije po utrošku.

- Preporučićemo toplanama i da umesto mazuta počnu da se prebacuju na druga goriva kao što je biomasa i pomoći ćemo im da nađu sredstva za to - rekla je Mihajlovićeva.

(I. M. / Izvor: Press)