TAJNA ČUVANA DECENIJAMA: Titov bunker na Zlataru najveći vojni objekat! (FOTO)

Planina Zlatar, koja se nalazi u blizini Konjica, decenijama je čuvala najveću državnu vojnu tajnu bivše SFRJ, atomsko sklonište D-0 ARK sa 6.854 kvadratnih metara i više od 100 spavaonica s udobnim ležajevima, kao i sa Titovom rezidencijom

NAJVEĆA DRŽAVNA VOJNA TAJNA SFRJ ČUVANA JE DECENIJAMA! Tajni objekat na planini Zlatar, koja se nalazi u blizini Konjica, u slučaju opasnosti od nuklearnog udara mogao je da primi 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha i oni su tu mogli da borave šest meseci bez ikakvog kontakta sa spoljašnjim svetom.

Planina Zlatar decenijama je čuvala najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U tom prirodnom okruženju pre 33 godine izgrađeno je atomsko sklonište, objekat nazvan D-0 ARK, koji je bio glavno komandno mesto bivše Jugoslavenske narodne armije. Za ovo su, osim radnika koji su birani pažljivo i koji su morali da potpišu ugovor u tajnosti, znala samo četiri komandanta po službenoj dužnosti.

Kada se objekat posmatra spolja, vide se tri obične kuće okružene prirodom. Međutim, te kuće su više od 50 godina skrivale najveći vojni objekat, koji je bio treći po značaju u bivšoj SFRJ.

Prvi je podzemni aerodrom Željava kod Bihaća, a drugi ratna luka Lora kod Splita. Izgradnja objekta trajala je 26 godina (1953-1979), a koštala je 4,6 milijardi dolara.