KO SEJE OTROV? Protest Dveri protiv GMO ispred sedišta "MK Grupe"

Epidemije i mutacije raznih bolesti poput kancera i steriliteta su samo neke od posledica GMO, ističu Dveri i navode da konačno treba videti ko čini lobi koji gura promenu zakona o zabrani genetski modifikovane hrane

Pokret Dveri organizovao je danas ispred sedišta "MK Grupe" skup protiv genetski modifikovane hrane i semena i zatražio od vlasnika te kompanije Miodraga Kostića da se izjasni da li podržava genetski modifikovanu hranu u Srbiji.

Vladan Glišić iz Dveri naveo je da je povod tog pokreta da dođe ispred "MK Grupe", Kostićeva izjava od oktobra, koju on nije demantovao, a u kojoj je rekao da želi da Srbija prihvati genetski modifikovanu hranu i seme.

- Nadamo se da to nije tačno i upućujemo poziv gospodinu Kostiću da to demantuje, jer se nadamo, da on kao i drugi građani Srbije poštuje zakon, a on kaže da je zabranjen promet genetski modifikovanog semena i proizvodnja genetski modifikovane hrane - rekao je Glišić.

Glišić je dodao da je današnji protest samo prvi od "upozoravajućih koraka" koje će Dveri imati i ispred drugih kompanija koje sarađuju sa američkom kompanijom "Monsanto" koja, kako tvrdi Glišić, svuda po svetu "seje otrov - genetski modifikovanu hranu".

Dveri, kako je dodao, očekuju od Kostića da demantuje izjavu da podržava GMO i da će svi u Srbiji koji proizvode takvu hranu i bave se njenim prometom reći da joj nije mesto u našoj zemlji i da ona mora da bude država bez genetski modifikovanih organizama.

- To znači da najzad treba da se vidi ko čini taj lobi koji gura promenu zakona o zabrani prometa genetski modifikovane hrane - kazao je Glišić.