IZBORI U KATALONIJI: Pobeda separatista, korak ka referendumu o otcepljenju

Stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije trijumfovale su na današnjim lokalnim izborima u toj severoistočnoj oblasti Španije, pokazuju prvi izlazni rezultati po zatvaranju biračkih mesta

Partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije pobedile su na današnjim izborima u toj severoistočnoj oblasti Španije, pokazuju prvi izlazni rezultati po zatvaranju biračkih mesta.

Prema tim rezultatima, partija CiU regionalnog premijera Artura Masa osvojila je između 54 i 57 mesta u 135-članom regionalnom parlamentu, što znači da neće imati apsolutnu većinu. Partija ERC, koja zastupa radikalniji separatistički stav, biće verovatno druga stranka po jačini u parlamentu.

Uoči izbora se nagađalo da bi, ukoliko pobede separatisti, mogao biti organizovan referendum o otcepljenju Katalonije od Španije. Vlada Španije je saopštila da će sprečiti održavanja referenduma, tvrdeći da ustav ne dozvoljava da region sam odlučuje o svojoj nezavisnosti.

Predsednik Katalonije, oblasti snažnog kulturnog i lingvističkog identiteta, sazvao je prevremene lokalne izbore u nadi da će osvojiti većinu i na taj način krenuti ka osnivanju jedne "suverene države" koja će biti ekonomski održiva. Iako jedna od najmanjih teritorija po površini, Katalonija bi bila sedma u Evropskoj uniji po bogatstvu po glavi stanovnika.