USKORO: Crna Gora i Kosovo razmenjuju ambasadore

Nacionalna zajednica Crnogoraca na Kosmetu biće priznata u Ustavu Kosova, a imaće i autentične predstavnike u kosovskim institucijama! Uskoro potpisivanje sporazuma o granici

Crna Gora i Kosovo razmeniće uskoro ambasadore čime će uspostaviti pune diplomatske odnose, najavili su predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Vujanović i Jahjaga rekli su da će crnogorska nacionalna zajednica na Kosmetu u najskorije vreme dobiti ustavnu verifikaciju, čime će ispuniti uslov Podgorice za razmenu ambasadora.

Nacionalna zajednica Crnogoraca na Kosmetu biće priznata u Ustavu Kosova, a imaće i autentične predstavnike u kosovskim institucijama. Nakon toga, a verujem da će se to i desiti u najskorije vreme, doći će do razmene ambasadora izjavio je Vujanović.

On je rekao da između Crne Gore i Kosmeta nema otvorenih pitanja i da se uskoro može očekivati potpisivanje sporazuma o granici. Jahtjaga je navela da je pitanje statusa Crnogoraca na Kosmetu ušlo u skupštinsku proceduru, ocenjujući da će ta tema biti rešena ubrzo

- Taj proces je pri samom kraju i očekujem da odmah nakon toga dođe i do razmene ambasadora - navela je ona.

Vujanović i Jahjaga su u Budvi učestvovali na Četvrtom regionalnom sastanku kome su prisustvovali i predsednici Makedonije Đorđe Ivanov i Albanije Bujar Nišani.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije došao na ovaj skup.

(Telegraf.rs / Tanjug)