STEČAJNA MAFIJA: Završne reči na suđenju koje traje više od 6 godina!

Reč je o najdužem optužnom aktu u istoriji srpskog pravosuđa - optužnica je napisana na više od 200 strana, a u tužilaštvu procenjuju da je materijalna šteta od 30 do 50 miliona evra

Na suđenju grupi poznatoj kao "stečajna mafija" danas bi pred sudskim većem Specijalnog suda trebalo da počne izlaganje završnih reči tužilaštva i odbrane, pošto je okončano izvođenje dokaza u tom postupku koji traje više od šest i po godina.

Optužnica protiv "stečajne mafije" podignuta je u oktobru 2006. godine, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je počelo u januaru 2007. godine.

Pripadnici grupe se terete da su od početka 2003. godine do hapšenja 12. aprila 2006. kupovali preduzeća u stečaju po znatno nižim cenama i uzimali proviziju od njihove prodaje.

Prvi na optužnici označen je nekadašnjii predsednik Trgovniskog suda u Beogradu Goran Kljajević, a pored njega kao organizatori pominju se beogradski advokat Nemanja Jolović, bivši direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević, kao i bivša direktorka "Poštanke štedionice" Jelica Živković.

Bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulović nalazi se u bekstvu i sudi mu se u odsustvu, dok se bivšem stečajnom upravniku građevinskog preduzeća "Rad" Miljku Živojinoviću sudi u odsustvu u odvojenom postupku pred Višim sudom.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u septembru preciziralo optužnicu protiv "stečajne mafije" i odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović Brašnjević.

Svetlana je udovica Milinka Brašnjevića koji se tokom istrage protiv te grupe, tri meseca nakon hapšenja, u julu 2006. godine ubio u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je bio u pritvoru.

Svetlana je tada bila direktor preduzeća "Avonsajd" na Kipru. U to vreme nije bila dostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je bila raspisana poternica, ali je već godinu dana kasnije uhapšena na makedonsko -srpskoj granici i prebačena u Beograd.

Optužnica protiv "stečajne mafije" bila je najduži optužni akt u istoriji srpskog pravosuđa, u vreme kada je podignuta, napisana na više od 200 strana. Preciziranja, pored odustanka od Brašnjevićeve, nisu donela druge krupne izmene.

Pored pomenutih, optuženi su i bivša sudija Delinka Ðurđević, Jasmina Kojić, Nevena Petrović Gulevski, Aleksandar Kuzmanovski, Milan Nestorović, Ðorđe Kolašinac.

Optuženi su i Mirjana Perišić, Olivera Slavković, Milorad Maksimović, Ljubiša Vuković, Vučelja Bajić, Milisav Filipović, Srboljub Spasić, Mladen Stojčić, Boško Sekulić, Zoran Jovanović, Dejan Savović, Dragica Knežević, Miroslav Despotović, Radisav Jocović, Milivoj Marković i Ljubiša Mitić.

U optužnici nije precizirana materijalna šteta koju je ta grupa svojim delovanjem pričinila državi i građanima, ali u tužilaštvu procenjuju da se radi o iznosu od 30 do 50 miliona evra.

(D. Z. / Tanjug)