ROĐENDAN DINARA: Postoji 139 godina, najvredniji u 19. veku, propao 1992!

Godine 1873. Srbija je pristupila Novčanoj konvenciji koju su potpisale Francuska, Belgija, Italija i Švajcarska, a za novčanu jedinicu uzet je dinar. Najlošiji period dinar je imao u periodu od 1992. do 1994, kada za njega nije moglo da se kupi skoro ništa

Otkad je, pre 139 godina, uveden kao novčana jedinica u Srbiji, dinar je prošao kroz nekoliko turbulentnih perioda. Život nacionalne valute posebno su obeležila dva ovakva perioda: jedan, koji je već deo ne tako drage prošlosti i drugi, u koji je Srbija zakoračila pre nekoliko godina.

Srpski dinar se prvi put spominje u arhivskim dokumentima krajem 1214. godine, u vreme Stefana Prvovenčanog. Od tada, pa sve do pada Despotovine 1459. godine, dinar su kovali skoro svi srpski vladari. On je predstavljao jedno od najbitnijih obeležja samostalnosti i državnosti srpske države u srednjem veku. Sav srednjovekovni novac Srbije se zbog povlačenja zlata iz opticaja kovao isključivo u srebru.

Usled gubitka samostalnosti srpske države, sve do polovine 19. veka u upotrebi je bio veliki broj različitih moneta stranih država. U razdoblju turske vladavine, na području današnje Srbije radilo je nekoliko kovnica turskog novca: Novo Brdo, Kučajna i Beograd. Naziv poslednje vrste turskog srebrnog novca para, prisutan je i danas kao naziv stotog dela dinara.