MASAKR U ŠKOLI: Sin učiteljice ubio majku, 20 dece, još petoro odraslih i sebe! (FOTO) (VIDEO)

Rajan Lanza (24) iz američkog grada Njutauna, naoružan automatskom puskom, upao je u učionicu u kojoj je čas držala njegova majka i usmrtio nju i njene đake

Najmanje 27 ljudi, među kojima i 20 dece, ubijeno je u pucnjavi u osnovnoj školi  "Sendi Huk" u gradu Njutaunu, stotinak kilometara severoistočno od Njujorka. Kao napadač je identifikovan Rajan Lanza (24), sin jedne od učiteljica te škole.

Lanza je najpre usmrtio svoju majku, potom 20 učenika u njenom razredu, zatim još petoro odraslih i na kraju je ubio sebe. On je otvorio vatru u razredu u kome je njegova majka držala čas. Lanza je takođe među žrtvama, a po svemu sudeći izvršio je samoubistvo kada je na lice mesta, u osnovnu školu "Sendi huk", stigla policija.

Policija je privela njegovog mlađeg brata, zbog sumnje da je pomogao u napadu. Lanzina devojka i još jedan prijatelj iz države Nju Džersi vode se kao nestali. Napad je izveden automatskom puškom kalibra 57 milimetara.

Među žrtvama su direktor škole i psiholog, javio je Si-En-En, dok lokalni mediji navode da je ubijen i napadač, kod koga su pronađena četiri komada oružja. Ima i nepotvrđenih izveštaja o drugom napadaču pošto su očevici prijavili da je ispaljeno nekoliko desetina hitaca.

Na televizijskim snimcima vide se policajci i ambulantna vozila na licu mesta, kao i roditelji okupljeni oko škole.

Predstavnik policije Pol Vins rekao je da se za sada samo jedna osoba vodi kao napadač, ali da ispituju mogućnost da je u napadu učestvovao još neko. On nije želeo da ulazi u detalje zamolivši novinare za razumevanje jer je istraga u toku. On je rekao da su se sva ubistva dogodila u jednom delu škole, u dve ili tri učionice.

Pol Dens iz državne policije Konektikata je istakao da je policija reagovala brzo, da je odmah došla na mesto napada i da je ceo školski kompleks pregledan i obezbeđen.

Školu "Sendi Huk" pohađaju deca od pet do 10 godina.

DECA I RODITELJI U PANICI

- Bilo je užasno. Svi su bili u panici: roditelji, đaci. Neka deca su izašla iz škole okrvavljena. Ne znam da li su pogođena, ali na njima je bilo krvi - rekla je Brenda Lebinski, majka učenice koja pohađa treći razred.

Lebinski je dodala da joj majka jedne učenice rekla da je "maskirani čovek" ušao u kancelariju direktora i otvorio vatru. Učitelj njene ćerke je, čime je čuo hice, zaključao učionicu i smestio svu decu u jedan ugao.

Jedna devojčica je opisala kako je čula nekoliko pucnjeva dok je bila na času fizičkog. Ostala deca su počela da plaču, a učitelji su ih sproveli u obližnju prostoriju, rekla je ona.

- Onda je došao jedan policajac i rekao nam da trčimo napolje i tako smo i uradili - dodala je devojčica.

OBAMA U SUZAMA

Povodom masakra u školi oglasio se i američki predsednik Barak Obama koji je, brišući suze, obećao značajne akcije koje će sprečiti ovakve tragedije.

On je izrazio saučešće porodicama čija su deca i rođaci ubijeni u napadu, a portaprol predsednika Džej Karni izjavio je da će Bela kuća "učiniti sve da pomogne državi (Konektikat) i lokalnim vlastima". Bela kuća saopštava da su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) na licu mesta i da pomažu lokalnim vlastima u istrazi.

Obamin portparol nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li je sada došao trenutak da se pojača kontrola prodaje oružja u SAD, rekavši da će biti vremena za to, ali da sada nije trenutak.

Njutaun ima 27.000 stanovnika i nalazi se 130 kilometara severoistočno od Njujorka.

(M. S. / Izvor: Tanjug / Foto: Tanjug/AP)