IDU DO STRAZBURA: Ravnogorci tuže Srbiju!

Razlog za tužbu je odluka Ustavnog suda Srbije da ukine Uredbu Vlade Srbije iz 2005, kojom su pripadnici JVO dobili povlastice identične članovima partizanskog pokreta

Nekadašnji pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini najverovatnije će tužiti državu Srbiju, a odluku o tome trebalo bi da donesu u narednih nekoliko nedelje. Razlog za tužbu ravnogoraca Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu je odluka Ustanvog suda, kojom su im uskraćena pojedinačna boračka i ljudska prava zajamčena zakonom

Naime, Ustavni sud Srbije oborio je u oktorbu Uredbu Vlade Srbije iz 2005, kojom su pripadnici JVO dobili povlastice identične članovima partizanskog pokreta.

Da obaranje sporne uredbe pred Ustavnim sudom nije promenilo status ravnogoraca, koji se i dalje smatraju antifašistima i ravnopravnim učesnicima rata, stav je njihovog pravnog zastupnika Zorana Živanovića. On kaže da će ovih dana imati sastanak sa članovima ravnogorskih udruženja, na kome će im izneti ove argumente i doneti odluku o daljim potezima.

- Najvažnije je da svi učesnici rata koji su se borili za kralja i otadžbinu imaju zakonsku satisfakciju za učešće u ratu. Odluka Ustavnog suda tu nije ništa promenila, već im je samo uskratila prava koja nisu mogli ni da ostvare: borački i dodatak za negu i pomoć, invalidninu ili banjsko lečenje - kaže Živanović za dnevni list "Večernje novosti".

Iako mnogi nekadašnji pripadnici kraljevske vojske smatraju da je većina ovih prava pre odluke Ustavnog suda postojala samo na papiru, oni ipak ističu i da im sve to makar formalno pripada i najavljuju predstavku pred Sudom za ljudska prava.

- Tužbu planiramo da uputimo u Strazbur čim prođu praznici.  Tačno je da nam je Ustavni sud ukinuo nešto što nismo ni imali, ali za to nije bilo osnova - kaže sekretar Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini Ljubomir Radojlović.

Članovi ovog i drugih sličnih udruženja ljuti su na državu što do danas u praksi nije sprovela izjedanačavanje sa partizanima. Najviše ih boli, ipak, apsurdni propis po kome se za dokazivanje učešća u ratu traži potpis najmanje dvojice ideoloških protivnika, članova Subnora.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti / Foto: Telegraf.rs)