ZBOG PROPISA RATEL: "Ajfon" u Srbiji i dalje na crno!

Telegraf istražuje zbog čega najprodavanijeg telefona na svetu i dalje nema na srpskom tržištu i ko je kriv za to što je država zbog toga izgubila već 35 miliona evra

Najprodavaniji telefon u svetu "ajfon" na srpskom tržištu može da se nabavi samo na crno iako je prošlo čak šest godina od njegovog pojavljivanja širom planete!

U Srbiji trenutno ima više od 70.000 "ajfon" uređaja u mrežama kod operatera, a Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) nema podatak da ih naši građani donose iz inostranstva i kupuju u "organizovanom švercu", gde se "ajfon" telefoni prodaju za skoro duplo veću cenu. Država ovim putem direktno gubi oko 35 miliona evra.

Srbija nema uvoznika "ajfon" uređaja, a oni koji su pokušali da uvezu ove telefone nailaze na prepreke RATEL-a, koji zahteva obimnu i poverljivu tehničku dokumentaciju proizvođača prilikom uvoza mobilnih telefona. RATEL čak ne priznaje ni CE znak, koji ukazuje na to da je neki proizvod napravljen u skladu sa zdravstvenim, bezbednostnim i drugim direktivama Evropske unije.

Iako to ne spore, u RATEL-u ovaj problem vide iz nekog drugog ugla.

- Srbija primenjuje soptsvene standarde zasnovane na evropskim standardima – kažu u RATEL-u, i dodaju da nije njihova krivica što nema "ajfona" u Srbiji.

- Nemamo uvoznika za te mobilne telefone, a RATEL nema podatke da li ih srpski građani donose iz inostranstva. To što nema "ajfona" pitanje je za operatere, s obzirom na to da ni u jednoj državi nije mogao legalno da se nabavi sve dok proizvođač, kompanija "Epl", nije zaključila partnerski ugovor s nekim od operatera mobilne telefonije u toj zemlji. Drugim rečima, u pitanju je poslovna politika proizvođača, s jedne strane, i domaćih mobilnih operatera s druge – navode u RATEL-u.

Prema saznanjima Telegrafa, pojedine domaće kompanije aplicirale su kod RATEL-a za uvoznu dozvolu, ali su odbijene!

Na pitanje da li tako štite druge proizvođače, kojima nije u interesu da se "ajfon" pojavi na tržištu Srbije, iz RATEL-a poručuju "da sve sprovode u skladu za zakonom i Pravilnikom nadležnog ministarstva".

Pitali smo i operatere zbog čega nema "ajfona". U "Telenoru" kažu da je za to neophodno da zaživi veb-sistem (itjuns), preko kojeg se distribuiraju muzika, filmovi, igrice i razne druge aplikacije.

U ovoj kompaniji nisu želeli da otkriju da li je na pomolu saradnja "Telenora" i "Epla".

- Sa kompanjijom "Epl" sarađujemo na nekoliko svetskih tržišta. Ove dve kompanije imaju potpisan ugovor o poverljivosti koji se odnosi na iznošenje podataka o pregovorima. Samim tim, ne možemo vam pružiti više detalja u vezi sa potencijalnom saradnjom na srpskom tržištu – ističu u "Telenoru".

U kompaniji "Telekom" navode da su imali kontakte sa "Eplom", ali da nije moguće tačno odrediti kada bi "ajfon" mogao da se nađe u njihovoj ponudi.

- Tokom pregovora uvek je potrebno pronaći rešenje koje će zadovoljiti interes obe strane, a imajući u vidu to da kompanija "Epl" postavlja specifične uslove prilikom plasiranja svojih, teško je reći kada bi moglo da dođe do saradnje – kažu u "Telekomu".

Vladimir Janković, vlasnik "Gigatrona", prodavnica kompjuterske opreme, navodi za Telegraf.rs da kupci svakodnevno u njihovim radnjama traže "ajfon", najviše aktuelni model "ajfon 5", kao i model "ajfon 4" i "4s".

- Činjenica je da RATEL traži obimnu dokumentaciju da bi se uvezli mobilni telefoni. Možda zato i nisu čudne kritike da se na taj način štite određeni proizvođači. Nije dobro što se tako pospešuje i crno tržište. Ako govorimo o mobilnim telefonima, čak 70 odsto je na crnom tržištu, a kod "ajfona" je to 100 odsto. Same po sebi, ove brojke su alarmantne i neće ići u prilog maloprodajama i domaćim kompanijama sve dok se stav RATEL-a ne promeni – smatra Janković.

I srpski tviteraši pokazali su nezadovoljstvo zbog toga što "ajfon" i dalje nije službeno dostupan u zemlji. Tviteraši su već uspeli da generišu 320 tvitova, koji su viđeni više od 300.000 puta.

(N. S.)