PIROTSKA VIJAGRA: Sajam peglane kobasice

Kobasica se pravi od najkvalitetnijih vrsta mesa - junećeg, kozjeg, ovčijeg - bez imalo loja i uz dodatak belog luka, sudžuka i drugih začina zbog čega ima afrodizijačka svojstva

U Sportskoj hali "Kej" u Pirotu 2. februara biće održan drugi po redu Sajam peglane kobasice na kome će se predstaviti ogroman broj proizvođača ovog jedinstvenog specijaliteta koga zbog svojih afrodizijačkih svojstava nazivaju pirotskom vijagrom.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov najavio je da će pokrovitelj Sajma biti opština Pirot, a u organizaciji će učestvovati i Dom kulture, Sportski centar i Turistička organizacija Pirot.

Interesovanje proizvođača je ogromno. Prijave se mogu izvršiti u  prostorijama Turističke organizacije Pirot, a žiri će izabrati najbolje peglane kobasice, čiji će proizvođači dobiti prigodne nagrade. Već sada imamo najave da će na sajam organizovano doći i turisti iz susedne Bugarske - kazao je Zlatkov.

Upravo zbog specifičnog načina proizvodnje koji isključuje bilo kakav vid termičke obrade peglana kobasica predstavlja izuzetno kvalitetan i zdrav proizvod koji se u pirotskom kraju služi kao meze tako što se seče na tanke listiće i služi uz dobro domaće vino.

(G. P.)