Posmrtni ostaci kralja Petra II u Srbiji posle 72 godine (FOTO)

Posmrtni ostaci kralja Petra II biće sahranjeni sredinom maja u porodičnoj grobnici na Oplencu - Mene to ne dotiče ja sam premijer, ali onda Tomislav Nikolić ne bi imao šta da radi - rekao je Ivica Dačić na pitanje o vraćanju monarhije u Srbiju

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića od Jugoslavije prenešeni su u Crkvu Svetog Andreja Prvozvanog gde će biti izloženi do sredine maja kada se očekuje polaganje zemnih ostataka u Oplencu!

Posmrtne ostatke Kralja Petra II (1923-1970) na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su članovi porodice, premijer Srbije Ivica Dačić, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić i zvaničnici Vojske Srbije. Takođe, među prisutnima je bila i bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić.

Povorka sa posmrtnim ostacima stigla je oko 15.30 časova u Beli dvor na Dedinju. Telo je dočekano uz najviše državne i vojne počasti i himnu "Bože pravde" koju je intonirao orkestar Garde Vojske Srbije, a prilikom ulaska kovčega u predvorije Crkve gardista koji je nosio krst uzviknuo je kako tradicija nalaže: "pognite glave stiže kralj!"

Srpski patrijarh Irinej služio je liturgiju kojoj su prisustvovali članovi porodice Karađorđević, premijer Srbije, savetnik predsednika, državni sekretar u MUP-u Srbije Vladimir Božović, kao i predstavnici Krunskog saveta, diplomatskog kora, Vojske Srbije i verskih zajednica.

Datum sahrane kralja Petra II Karađorđevića u porodičnoj kripti na Oplencu još nije utvrđen, ali će poslednji srpski monarh kraj svojih predaka najverovatnije biti položen sredinom maja, kada stignu posmrtni ostaci još tri člana kraljevske porodice, najavio je Prestolonaslednik Aleksandar.

- Datum sahrane biće određen u dogovoru sa SPC, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Vladom Srbije i drugim kraljevskim kućama.

Posle liturgije na zajedničkom obraćanju medija pokrenulo se pitanje da li su premijer Srbije Ivica Dačić i patrijarh Irinej za to da se ponovo u Srbiji uspostavi monarhija.

Patrijarh je odgovorio da je to dobar put i da je Srbija uvek imala svetle trenutke kada je na svom čelu imala kralja, a premijer Srbije Ivica Dačić je u šaljivom tonu prekinuo izlaganje Njegove svetosti rečima:

- Mene to ne dotiče ja sam premijer, ali onda Tomislav Nikolić ne bi imao šta da radi.

PRINC ALEKSANDAR: POVRATAK U ZEMLJU BILA JE NAJVEĆA ŽELJA MOGA OCA!

Princ Aleksandar Karađorđević poručio je da Srbija vraćanjem posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog sebi vraća identitet.

On je istakao da je najveća želja kralja Petra bila povratak u otadžbinu.

- Povratak u otadžbinu je bila najveća želja mog oca, koji je iznad svega voleo svoju zemlju i svoj narod. O tome je govorio često, svaki put kada bismo nas dvojica bili zajedno. Danas se konačno vratio u Srbiju, u zemlju svojih predaka i svojih sunarodnika. Vratio se da bi nama pomogao da razumemo sopstvenu istoriju, kao ida naučimo da je poštujemo. Ovim činom vraćamo sebi identitet, jer kako govori i izreka - ko sebe ne poštuje ni drugi ga neće poštovati - rekao je princ Aleksandar Karađorđević.

DAČIĆ: JA KAO BIVŠI KOMUNISTA SAM VRATIO KRALJA U OTADŽBINU!

Nakon današnje službe, vrata Belog dvora biće otvorena svima onima koji žele da odaju počast poslednjem srpskom kralju.

Ispred kuće se okupio veliki broj građana koji sa cvećem u rukama. Kovčeg je pokriven srpskom zastavom i kraljevskim regalijama.

Na Dedinju je primetno pojačano obezbeđenje oko Dvorskog kompleksa, kao i veliki broj pripadnika Žandarmerije.

Kralj Petar je napustio zemlju tokom napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu 1941. i živeo je u Velikoj Britaniji.

Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945. godine proglašena za republiku, a Petar Drugi je poslednje godine života proveo u SAD, gde je umro 1970. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga i kao takav bio je jedini kralj koji je ikada počivao na tlu SAD.

 

(Darko Zlojutro / Ljiljana Vučetić / Foto: M. Todorović)