Norvežani čiste Crnu Goru od kasetnih bombi

Centar za podvodno deminiranje u Bijeloj postigao je dogovor sa organizacijom "Norveška narodna pomoć" o finansiranju projekta uklanjanja kasetnih bombi zaostalih nakon NATO bombardovanja, u opštinama Podgorica, Danilovgrad i Rožaje

Centar za podvodno deminiranje u Bijeloj postigao je načelan dogovor sa organizacijom "Norveška narodna pomoć" o finansiranju projekta uklanjanja kasetnih bombi sa teritorije Crne Gore, zaostalih nakon NATO bombardovanja 1999. godine.

Direktor centra Veselin Mijajlović kazao je da bi naredne sedmice trebalo da bude potpisan i ugovor o finansiranju tog projekta.

On je rekao da su Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore i drugim nadležnim službama prosledili upite o informacijama o mogućim sumnjivim površinama na kojima se nalaze kasetne bombe u opštinama Podgorica, Danilovgrad i Rožaje.

Mijajlović je, kako prenose podgorički mediji, kazao da će se prvo obaviti generalno izviđanje lokacija i detekcija ubojnih sredstava, a nakon toga i uklanjanje.

- Očekujemo da će detekcija eksplozivnih naprava biti obavljena za vremenski period do dva meseca, koliko će nam verovatno trebati i za uklanjanje - naveo je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)