ŽRTVE HOLOKAUSTA: Stradali u Aušvicu oplakani u celom svetu (FOTO)

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta u celom svetu održane su molitve i pomeni. Političari, verski zvaničnici, diplomate podsetili su na odgovornost svih da se stravični zločini nikada ne ponove

Preživeli u holokaustu, političari, verski lideri i mnogi drugi obeležavaju danas u Aušvicu i širom sveta Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, svečanim molitvama i upozorenjima da se takve strahote nikada više ne smeju dogoditi.

U znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, gde je ubijeno više od milion Jevreja i pripadnika drugih naroda pre nego što je oslobođen na današnji dan pre 68 godina, održana je ceremonija u gradu gde je bio taj logor na jugu Poljske.

Ceremonija u gradu Osvjenćim (na nemačkom Aušvic) počela je jutros molitvom za žrtve i preživele u holokaustu u Crkvi Božje milosti, koja se nalazi u blizini nekadašnjeg logora, a glavno obeležavanje sećanja na holokaust održano je ispred spomenika žrtvama.

U okviru ovogodišnje komemoracije, u muzeju Aušvic-Birkenau, danas je otvorena i nova ruska izložba o istoriji ŠSR-a, u znak sećanja na dan kada je, pre 68 godina, Crvena armija oslobodila zarobljenike iz "logora smrti", a postavku je pripremio Centralni muzej Velikog otadžbinskog rata u Moskvi.

Predsedavajući OEBS-a, šef ukrajinske diplomatije Leonid Kožara, rekao je da je ovaj dan "tužno sećanje na stravičan zločin nad nedužnim ljudima".

U znak sećanja na 27. januar 1945. godine, danas su paljene sveće i na ceremonijama u Londonu i Nacionalnoj memorijalnoj botaničkoj bašti u Stafordšajeru u Engleskoj.

U međuvremenu, britanski liberalni poslanik Dejvid Vord izvinio se zbog toga što je optužio Jevreje u Izraelu da "svakodnevno vrše zločine nad Palestincima".

Britanski premijer Dejvid Kameron je na Tviteru napisao da se "na današnji dan treba setiti svih nedužnih žrtava holokausta i posvetiti se borbi protiv svih oblika rasizma i predrasuda".

Dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, koja se rukovodila potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

(Telegraf.rs / Tanjug)