Srbija vraća sedam ekonomskih ambasadora

Među onima koji su sigurno završili svoj dilomatsko-ekonomski angažman su savetnici koji su radili u zemljama regiona

Ministarstvo trgovine je posle kompletne analize učinka 27 ekonomskih diplomata, koji su poslati u inostranstvo pre tri godine sa ciljem da pokušaju da dovedu investitore u zemlju, odlučilo da vrati kući njih sedmoro,

Kako saznaje "Blic" u Vladi Srbije, među onima koji su sigurno završili svoj dilomatsko-ekonomski angažman su savetnici koji su radili u zemljama regiona.

To će najverovatnije biti Kristijan Kolaković iz Podgorice, Jadranka Petrović iz Sarajeva, Ivana Ivković iz Zagreba, Dragana Đurica iz Ljubljane i Aleksandar Nikolić iz Skoplja.

Odluku o tome ko se vraća kući, Ministarstvo je donelo na osnovu tri kriterijuma.

- Prvi kriterijum je bio taj što za vreme svog manadata nisu postigli nikakve rezultate. Zatim napravljena je analiza u kojoj je zaključeno da nam ne trebaju ekonomske diplomate u zemljama u kojima ne postoji potencijal za saradnju, i treće, budžet u Ministarstvu trgovine namenjen projektu "Ekonomske diplomate" smanjen je za 30 odsto - kaže izvor iz Vlade.

Zaključeno je da nema potrebe da se angažuju ekonomske diplomate u regionu pre svega zbog blizine, jezičke bliskosti i privredne saradnje koja već postoji, navodi izvor.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)