GDE SU NAŠE PARE: Otvoreno pismo pilota predsedniku Srbije

U pismu pilota navedeno da je u poslednjih deset godina odlukama Vlade Srbije iz "Jata" bez nadoknade izdvojeno ili prodato za neadekvatnu cenu skoro sve što je kompanija godinama sticala iz profita

U otvorenom pismu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i ministrima odbrane, saobraćaja i finansija Samostalni sindikat pilota Srbije zatražio je reviziju raspolaganja imovinom "Jat ervejza" u toku restrukturiranja zbog štete koja je naneta toj avio-kompaniji.

- U poslednjih deset godina odlukama Vlade Srbije iz "Jata" je bez nadoknade izdvojeno ili prodato za neadekvatnu cenu skoro sve što je kompanija godinama sticala iz profita - navedeno je u pismu.

Navodi se i da su aerodromi Tivat i Podgorica prodati 2002. za deset miliona dolara Vladi Crne Gore, a da je njihova stvarna vrednost 160 miliona evra, kao i da su u periodu do 2005. iz "Jata" bez nadoknade izdvojeni: "Jat tehnika", Hoteli "Slavija", Apartmani "Kopaonik" i "Jat ketering", čija se ukupna vrednost procenjuje na 250 miliona evra.

U pismu je naglašeno i da je 2005, iako je "Jat" osnivač beogradskog aerodroma, odlukom Vlade Srbije formirano novo preduzeće u kom "Jat" nema vlasničkog udela, kao i da su novoosnovane kompanije sa "Jat ervejzom", političkim pritiscima zaključivale netržišne ugovore na štetu "Jata". Zbog toga je zatraženo da se uradi revizija sadašnjih ugovora i izračuna nastala šteta.

U otvorenom pismu se još predlaže i da se deo nepokretnosti Terminala jedan na Aerodromu "Nikola Tesla" prenese na "Jat ervejz", što bi toj avio-kompaniji obezbedilo nesmetano poslovanje i konkurentnost sa stranim kompanijama, koje obično u vlasništvu imaju terminale u svojoj bazi.

(K. V. / Izvor: Beta / Foto: Jat.com)