STALJINGRAD: Rusija obeležila 70 godina od najkrvavije bitke u istoriji! (FOTO)

U Rusiji je raznim manifestacijama obeleženo 70 godina od pobede Sovjeta kod Staljingrada i najvećeg poraza nacista u Drugom svetskom ratu. U bici je, prema ruskim zvaničnim podacima, poginulo dva miliona ljudi sa obe strane

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u Volgogradu, gde je prisustvovao obeležavanju 70. godišnjice Staljingradske bitke, da Staljingrad treba da ostane simbol nacionalnog jedinstva za sva vremena, a da će Rusija biti nepobediva dok bude posvećena svom jeziku, kulturi, korenima i nacionalnom sećanju.

Putin je podržao ideju da se osnuje istraživački centar Staljingradske bitke, jedne od najvažnijih bitaka u Drugom svetskom ratu.

- To je dobra ideja. Trebalo bi sastaviti malu grupu istraživača, koji bi radili kontinuirano i profesionalno. Staljingrad treba da ostane simbol nacionalnog jedinstva za sva vremena - rekao je Putin na sastanku sa ratnim veteranima u muzeju Staljingradske bitke.

- Neprekidno su bombardovali, od 9 sati ujutru do 16 sati popodne. Dva puta je naš podrum bio zakopan posle eksplozija, ali smo se izvukli - seća se 93-godišnja Tajsija Postnova, koja je u septembru 1942. kao studentkinja medicine poslata na front.

- Povređeni su neprekidno pristizali. Većina onih koje smo lečili vraćali su se na front - priča Postnova.

Pošto je namirnice bilo teško naći, dugo je preživljavala samo na suvom hlebu i nekoliko gutljaja vode.

(D. Z. / Izvor: RTS / Foto: Wikipedia / Georgii Zelma, German Federal Archives / Tanjug-AP)