Riba u Dunavu zaražena parazitom?

Som, smuđ, štuka i šaran zaraženi su crvom opasnim po ljudsko zdravlje. Ribolovci tvrde da se ovaj parazit pojavio barem tri godine ranije, ali da se sada razmnožio

Ribolovci tvrde da se u Dunavu ne mogu naći som, smuđ, štuka i šaran bez crva. Prošle godine povučeno je iz prodaje oko 6.000 kilograma ribljeg mesa.

Iako su u Srbiji nepoznatog parazita koji napada rečne ribe grabljivice pre nekoliko meseci otkrili naučnici s Departmana za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u Dunavu i Nišavi, ribolovci tvrde da se "ovaj crv u ribama" pojavio barem tri godine ranije, a da se tek sad razmnožio.

Ribolovac iz Beograda Đorđe Ilijević kaže da u proteklih osam meseci nije ulovio nijednu ribu koja nije crvljiva.

- Parazit se strahovito razmnožio u celom toku Dunavu, čak i kod Đerdapske klisure, koja je važila za najčistiji deo Dunava. Sada nema zdravih grabljivica - tvrdi Ilijević.

- Mi, pecaroši, bolesne ribe prepoznajemo po fizičkom izgledu: izduženije su, ispijene, mršave. Kad se raspore, a najbolje se vidi kada se filetiraju, sve su crvljive!

Zbog oboljenja koje kod ljudi može da izazove ova larva, alarmirani su klinički centri u Srbiji i veterinarske inspekcije, ali zasad nije zabaležen nijedan slučaj zaraze.

- Larva, odnosno crv je veoma tanak, dugačak od četiri do sedam centimetara i može se videti golim okom u zaraženoj ribi - objašnjava prof. dr Miroslav Ćirković sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Dobra termička obrada ubija parazita

Ovaj parazit nije opasan ukoliko se dobro termički obradi, a ubija ga i niska temperatura, tako da ni od mesa ovih riba koje je smrznuto na minus 18 stepeni, ne postoji bojazan. Soljenje i mariniranje ne ubija ovog parazita.

- Veterinarska inspekcija zasad nije imala prijava zbog prometa nebezbedne ribe na tržištu, niti prijava koje se odnose na zdravstvene probleme građana nastale usled konzumiranja ribe u ugostiteljskim objektima - rečeno je našem listu u Ministarstvu poljoprivrede.

- Inspektori u svim objektima u maloprometu (samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti, ribarnice, pijace) pregledaju dokumente kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla, pa tako i ribe.

Ukoliko, navodi se u odgovoru Ministarstva, prodavci ne mogu dokazati sledljivost i poreklo ribe, veterinarski inspektor nalaže "neškodljivo uništavanje hrane kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi". Prošle godine je zbog promenjenih organoleptičkih osobina, nepotpune dokumentacije ili deklaracije, pa i isteklog roka trajanja, povučeno iz prometa i uništeno 5.959 kilograma ribe i 1.879 kilograma proizvoda od riba.

Opasna dimljena i riba sa roštilja

Oboljenja izazvana ovom larvom kod ljudi su do sada konstatovana u Japanu, Indiji, Iranu, Bangladešu i Kanadi, gde se najviše konzumira sirova riba. Kako se u Srbiji ne jede sirova riba, kritične su one koje se spremaju na roštilju, kao i dimljena riba. Ribnjaci su zasad, tvrde stručnjaci, bezbedni.

(Lj. V. / Izvor: Novosti)