KNEŽEVIĆ: Mleko bezbedno za upotrebu!

Ministar poljoprivrede uverava da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za paniku. Potpredsednik Vlade Vojvodine tvrdi da je odluka o povlačenju mleka zakasnela, jer su se rezultati znali još u sredu

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene.

- Tačno je da postoji sumnja na povećano prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka. Veterinarska inspekcija povukla je iz prometa određene količine mleka i njihove uzorke poslala na analizu u Holandiju - kaže Knežević.

On nije želeo da kaže imena proizvođača čije je mleko povučeno, ali je pred novinarima popio malo mleka iz čaše.

- Količina aflatoksina u mleku je na nivou onih vrednosti koje su godinama smatrane normalnim - dodao je ministar, i napomenuo da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za paniku i senzaciju.Upitan zašto u Srbiji mleko nije odmah povučeno, kao što je to urađeno u zemljama okruženja, Knežević je kazao da su se čekali pravi rezultati.

- Ovo nije političko, nego bezbednosno pitanje, u smislu kontrole onoga što jedemo - rekao je on, i dodao da država ima na raspolaganju odgovarajuće mere kojima se problem zagađenja stočne hrane i mleka aflatoksinima može efikasno rešiti.

(Telegraf.rs)