NAUKA ILI ORUŽJE: Amerikanci prave smrtonosne viruse koji mogu zbrisati čovečanstvo!

Holandski naučnik prošle godine objavio da je napravio "virus koji može da zbriše pola planete", istraživanja su stopirana, ali sada se sa njima nastavilo. Problem je što su rezultati dostupni svima

Nakon jednogodišnje obustave istraživanja, američki naučnici mogli bi da nastave rad na stvaranju novih smrtonosnih vrsta ptičjeg gripa i drugih virusa. Uvedena su i nova pravila koja bi trebala da ublaže strahove koje ovakva istraživanja mogu da izazovu, ali sve ovo, međutim, neće ublažiti činjenicu da su informacije o ovim neuobičajenim istraživanjima dostupne apsolutno svima. To uveliko i povećava strah od zloupotreba, posebno nakon što je holandski naučnik Ron Fušije pre godinu dana objavio da je napravio "verovatno jedan od najopasnijih virusa koji može da zbriše pola planete".

Naučnici sada moraju detaljno da opišu naučnu i zdravstvenu korist koju njihov rad može da donese, kao i sigurnosne rizike, pre nego što dobiju novac. Takođe, rezultati rada moraju da budu dostupni i drugim naučnicima koji rade u tom polju.

(M. R.)