MAKEDONIJA POD VODOM: Čamcima od sela do sela

U dvadesetak sela na jugu zemlje, u Strumičkom regionu, stanovnici se kreću čamcima, a oni koji žive pored kanala su evakuisani. Voda se iz kuća vadi pomoću motornih pumpi, a blato - kofama

Severoistočni, istočni i južni region Makedonije i danas su pod vodom. Kiša je prestala, a stanovništvo uz pomoć vojske i komunalnih preduzeća radi na rasčišćavanju posledica poplava.

U dvadesetak sela na jugu zemlje, u Strumičkom regionu, stanovnici se kreću čamcima, a oni koji žive pored kanala su evakuisani. Voda se iz kuća vadi pomoću motornih pumpi, a blato - kofama.

Stanovništvo sada strepi od mogućih zaraza, jer je većina sela poplavljena muljom i fekalnim vodama. U nekim selima isključena je struja, a zabranjeno je korišćenje bunara. Osim kuća, u poplavama su stradale i velike poljoprivredne površine, jer je ovaj kraj poznat po ranom povrću - krastavcu, paradajzu, kupusu i paprikama.

U Kumanovu je stotinak stanovnika privremeno smešteno u dve školske sportske sale, a za njih su obezbeđeni higijenski paketi i hrana. Radi se o stanovnicima koji žive pored reka Kumanovke i Kojnarke, čije su kuće poplavljene i nema elementarnih uslova za život. Pedesetak porodica je privremeno smešteno i u školski internat Sveti Nikola, na istoku zemlje.

U selima ovog i susednog Kočanskog regiona danas se radi na raščišćavanju kuća od onoga što je iza zebe ostavila voda koja se danas povukla. Lokalne vlasti su odlučile da prekinu i nastavu u najteže pogođenim selima sve dok se stanje ne stabilizuje. Najveći problem predstavlja pitka voda, pošto iz česmi teče mutna - jer su izvori iz kojih se snabdevaju skoro svi gradovi na istoku zbog velikih kiša poplavljeni, kao i lokalni bunari.

Iz Akcionerskog društva Elektrane Makedonije saopštili su da je nivo vode u Ohridskom jezeru povećan za oko osam centimetara, ali je daleko ispod maksimalne radne kvote jezera. Ispunjenost kapaciteta akumulacije Mavrovo je oko 50 odsto, veštačkog jezera Tikveš oko 85 odsto, a akumulacije Kozjak oko 71 odsto.

(I. M. / Tanjug)