OTKRIVAMO: Ko je Đorđe Prelić, navijač Partizana uhapšen u Španiji

- Postao je deo "Alkatraza" i veoma brzo stekao imidž "viđenijeg". Njegov staž na tribini pamtimo po dobrom, jer smo u to vreme ojačali, i od 1990. nikad nismo bili moćniji - kaže jedan od "grobara"

Đorđa Prelića, uhapšenog navijača Partizana, koji je osumnjičen za organizaciju ubistva navijača FK Tuluz Brisa Tatona, a koji je uhapšen u Španiji zbog "narušavanja javnog zdravlja(?!)", otuđenja vozila i korišćenja lažne putne isprave, najverovatnije čeka novo suđenje u Beogradu, nakon eventualne deportacije.

Njegov advokat Ivan Bajazit izjavio je da će zatražiti novo suđenje za njegovog branjenika, ali da ne veruje da će se to skoro desiti,  jer "ne veruje u brzo izručenje".

Iako se optuženi Prelić u gotovo svim medijskim napisima od tragedije na Obilićevom vencu označava kao "vođa ekstremne grupe navijača Partizana Alkatraz", čiji su članovi učestvovali u napadu na francuske navijače, po svemu sudeći bio je samo jedan od članova ove grupe. Kako navodi jedan od "grobara" sa dugogodišnjim stažom na tribini, Prela nikad nije vodio navijanje niti je "proveo mnogo vremena na južnoj tribini stadiona Partizana".

- Njega svi navode kao vođu, a on u životu nije vodio navijanje. On se je na Jugu pojavio 2008. godine, zajedno sa Aleksandrom Vavićem. Iako je njegova pojava među "grobarima" izazvala iznenađenje, on se veoma brzo uklopio i uspinjao se na "navijačkoj lestvici". Postao je deo navijačke grupe "Alkatraz" i veoma brzo stekao imidž "viđenijeg" "grobara". Njegov staž na tribini pamtimo po dobrom, jer smo u to vreme ojačali, i od 1990. godine nikada nismo bili organizovaniji ni moćniji. Pričam o periodu od 2008. do 2009. godine i utakmici sa Tuluzom. Onda počinje neviđena medijska hajka, cepanje navijačke grupe i nagli pad od koga se naša tribina još nije oporavila - kaže on.

Prelić se, rekao je on, trenutno nalazi u pritvoru u Barseloni. Dačić je objasnio da se Prelić najpre izjasnio da je državljanin Češke, a kada ga je policija privela, priznao je da u Srbiji ima problem zbog ubistva.

- Iz Španije nam je javljeno da je završena identifikacija i da je na osnovu otisaka prstiju potvrđen identitet Đorđa Prelića za kojim je Srbija raspisala poternicu - rekao je Dačić.

(I. M.)