Toma prvi "vladar" koji je posetio Narodnu biblioteku Srbije! (FOTO)

- Od kada postoji Nacionalna biblioteka do sada nijedan knez, kralj, predsednik niti vođa naše zemlje nije nikada stupio u ovu instituciju - kaže v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić. Najstarija ustanova kulture u Srbiji postoji više od 180 godina

Od kada je pre 180 godina osnovana Narodna biblioteka Srbije nije je posetio nijedan srpski vladar, tako da je prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića na obeležavanju dana ove institucije prva ovako visoka poseta u istoriji biblioteke.

- Ovo će biti prvi put da možemo da dočekamo šefa države. Od kada postoji Nacionalna biblioteka do sada nijedan knez, kralj, predsednik niti vođa naše zemlje nije nikada stupio u ovu instituciju - rekao je v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić kada je najavljivao obeležavanje Dana biblioteke i novouspostavljenog Dana knjige.

Najstarija ustanova kulture u Srbiji, Narodna biblioteka, osnovana je 28. februara 1832. godine u knjižari Gligorija Vozarovića.

- Stekli su se svi uslovi da naše društvo pokaže svest i planski pristupi uređenju lokaliteta na Kosančićevom vencu na koji treba simbolično da se vrati Narodna biblioteka Srbije - rekao je Nikolić.

Predsednik je istakao da društvo koje ne razaznaje značaj kulture, prosvete, nauke i umetnosti samo sebe osuđuje na postepeno, ali sigurno odumiranje.

- Vreme u kojem živimo opterećeno dugotrajnom ekonomskom krizom kao da nas je poljuljalo u posvećenosti istinskim vrednostima stvaralaštva i zaštite kulturne baštine - poručio je predsednik.

(M. S.)