Priveden bivši čelnik opštine Surčin!

Dugogodišnji čelnik surčinske opštine osumnjičen je da je, zajedno sa još četvoro privedenih, izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja

Bivši predsednik Skupštine opštine Surčin Vojislav Janošević i još četiri osobe privedeni su u nastavku akcije suzbijanja finansijskog kriminala, saopštio je MUP.

Privedeni su osumnjičeni da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Slobode su lišeni i direktor preduzeća "Komgradnja" d. o. o. Beograd Gvozden Radivojčević (57), bivši direktor Javnog preduzeća "Surčin" Jovan Milivojević (40), nadzorni organ GO Surčin Rade Spasić (68) i rukovodilac radova preduzeća "Komgradnja" d. o. o. Svetlana Spasenović (49).

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i rukovodilac radova preduzeća "Komgradnja" d. o. o. Beograd Dejan Radojević (40).

BUDŽET OPŠTINE OŠTEĆEN ZA 27 MILIONA DINARA

Osumnjičeni Janošević je u periodu od juna 2011. do marta 2012. u saizvršilaštvu s ostalim osumnjičenima izvršio navedeno krivično delo na taj način što je 6. juna 2011. u ime GO Surčin, čiji je bio predsednik, sa preduzećem "Komgradnja" d. o. o. zaključio Ugovor o izvođenju radova na izgradnji kanalizacione mreže u ukupnoj vrednosti od 112.878.275 dinara.

Potom je, kako se navodi, Ugovorom o ustupanju od 20. jula 2011. ugovorne obaveze GO Surčin preneo na JP "Surčin".

Nakon toga je osam neistinitih-fiktivnih privremenih situacija sačinjenih i ispostavljenih od strane Radivojčevića, Radojevića i Svetlane Spasenović zajedno sa Milivojevićem i Spasićem overio i odobrio njihovo plaćanje u ukupnom iznosu od 43.703.081, iako je znao da radovi koji se navode u spornim situacijama nisu izvršeni u navedenom obimu, kao i da je plaćanje izvršeno suprotno članu 10 ugovora koji predviđa plaćanje u roku od 180 dana od prijema situacije, a sve imajući u vidu "Presek izvedenih radova" od 10. septembra 2012, koji je overen i potpisan od odgovornih lica GO Surčin i preduzeća "Komgradnja" d. o. o.

U tom preseku se, pored ostalog, navodi da je stvarna vrednost izvedenih radova 16.501.085,78 dinara.

Na taj način su preduzeću "Komgradnja" d. o. o. pribavili imovinsku korist od 27.201.996 dinara i za isti iznos oštetili GO Surčin.

PROTIV JANOŠEVIĆA PROTESTOVAO I LJUBIŠA BUHA ČUME

Janošević je bio predsednik SO Surčin do majskih izbora, ali je dobio naslednika tek posle mnogo tenzija i incidenata u avgustu kada je novu većinu u opštinskom parlamentu formirala koalicija SNS-URS-SPS.

Podsetimo, postizborna dešavanja u toj beogradskoj opštini obeležili su i protesti grupe građana koji su optuživali Janoševića za "lopovluk" i nosili majice i lepili plakate sa natpisom "Vojica lopov".

Među onima koji su protestovali je bio i Ljubiša Buha Čume, što je dovelo do dodatnih tenzija, a predstavnici DS, čiji je Janošević član, tražili su i policijsku pomoć zbog, kako su naveli, zastrašivanja.

Tenzije su splasle nakon formiranja nove opštinske većine.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)