KRVAVA SVADBA: Zločin kojim je pre 21 godinu počeo građanski rat u BiH! (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog svata Nikolu Gardovića, što je bio okidač za rat u Bosni i Hercegovini

21 GODINA OD STRAVIČNOG ZLOČINA! Na današnji dan, 1. marta 1992. godine, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je bila inicijalna kapisla za građanski rat u BiH.

U Bosni i Hercegovini 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti, na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za izlazak iz tadašnje SFRJ i u Federaciji se taj dan obeležava kao "dan nezavisnosti", dok s druge strane Srbi u Republici Srpskoj ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa, kao i sećanje na stravičan zločin i ubistvo srpskog svata na Baščaršiji!

Drugog dana referenduma o nezavisnosti SR BiH, pripadnik "zelenih beretki" i kriminalac Ramiz Delalić pucao je na srpsku svadbenu povorku na Baščaršiji i pritom ubio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića.

Ovaj događaj bio je jedan od povoda za početak ratnih sukoba u Sarajevu, jer su kao odgovor na ovo ubistvo naoružani Srbi iste večeri podigli barikade po Sarajevu, a u razdoblju od 1. do 5. marta podigli su barikade i u bosanskohercegovačkim gradovima Šamac, Derventa i Odžaci.

ĆELO: NIJE MU OVO SRBIJA, OVO JE SARAJEVO!

Ramiz Delalić zvani Ćelo je za RTV "Sarajevo" povodom ovog zločina dao svoju verziju i tom prilikom istakao da je ubijenom Nikoli Gardoviću samo rekao da mu ovo nije Srbija, već da je u Sarajevu.

- Videli smo kolonu vozila da je prošla ka Baščaršiji velikom brzinom, pojurili smo da saznamo šta se događa. Došli smo na parking ispred Vijećnice gde se zaustavila svatovska kolona automobila. Oni su izašli iz auta i počeli sa pesmom. Vijorile su se neke njihove srpske zastave. Mi smo stali ispred njih i pitali ih gde idu. Rekli smo im da ovo nije Srbija, već da je ovo Sarajevo, da je ovo Baščaršija. Skočili smo na njih, pucali na ljude koji su držali zastave u rukama, nekom smo je i oteli iz ruku, tada je nastao je opšti haos - prepričao je svoju verziju ovog stravičnog događaja Ćelo.

(D. Zlojutro)