VRANJE: Pahomije zarađuje od prodaje šume!

Udruženje „Zelena mreža Pčinjskog okruga“ podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih za navodnu bespravnu seču šume na planini Kozjak, od čije prodaje prihode dele partneri - Eparhija vranjska s vladikom Pahomijem na čelu i beogradska firma „Fornet“ d. o. o.

Udruženje za zaštitu životne sredine „Zelena mreža Pčinjskog okruga“ podnelo je krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja protiv rukovodioca zaštićenog područja „Predeo izuzetnih odlika Dolina Pčinje“ Igora Aleksića i republičkog inspektora za šumarstvo za Pčinjski okrug Viktora Filipovskog što, navodno, nisu sprečili bespravnu seču šume na planini Kozjak, iako im je to u opisu posla.

Šumom na oko osam stotina hektara gazduje beogradska firma „Fornet“ d.o.o. prema ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji sa vlasnikom šume, Eparhijom vranjskom.

Eparhija sa vladikom Pahomijem na čelu po tom ugovoru zarađuje 51 odsto ukupnog godišnjeg prihoda od prodaje manastirske šume, a „Fornet-u“ pripada 49 procenata prihoda.

U šumskom reviru Manastira Prohor Pčinjski dosad je posečeno od tri do četiri hiljade kubika ogrevnog i tehničkog drveta čija je tržišna cena na ovom području oko 140.000 evra. „Zeleni“ kažu da seča tamo uopšte nije dozvoljena.

- Seča traje i dalje bez ikakvih saglasnosti i kontrole, iako se radi o zaštićenom području druge kategorije „Dolina Pčinje“ pod ingerencijom Eparhije vranjske. Posečena su potpuno zdrava stabla, neka stara i po nekoliko stotina godina, tako da nema govora o sanitarnoj seči na koju se oni vade - naveo je predsednik „zelenih“ Rade Vasilev.

Direktorka preduzeća „Fornet“ Jelena Marković demantuje da je posečeno zdravo drveće.

- Imali smo samo sanitarnu seču prema mišljenju i odobrenju Zavoda za zaštitu prirode - rekla je Markovićeva, uz napomenu da su policijski inspektori iz Vranja obavili kontrolu u prostorijama te firme u Beogradu i pokupili celokupnu dokumentaciju - robno i materijalno knjigovodstvo, papire o posečenoj i prodatoj šumskoj građi, podatke o tome koliko je novca i ogrevnog drveta dato Eparhiji vranjskoj. Odluka policije i nadležnog tužilaštva i rezultati kontrole se tek očekuju.

Komisija Ministarstva za šumarstvo zabranila je „Fornet“-u do daljeg seču šume na Kozjaku jer su je sprovodili bez evidentiranja o obeležavanja stabala.

(K. K.)